Hlavní obsah

Francie nezveřejní lékařskou zprávu o Arafatově stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie v úterý opět odmítla zveřejnit lékařskou zprávu o zdravotním stavu zesnulého palestinského předáka Jásira Arafata, o což ji požádal palestinský premiér Ahmad Kurája. Právo seznámit se s dokumentací má pouze rodina, která rozhodne o tom, komu dalšímu budou informace případně předány. Jeden z poslanců francouzské vládní strany UMP je však pro vyšetření Arafatovy smrti.

Foto: Miloš Škoda
Článek

Poslanec Claude Goasguen žádá ustavení parlamentní komise, která by vyšetřila příčinu Arafatova skonu. Uvedl, že to není jen lékařský problém, ale i politický, a že je potřeba vyvrátit spekulace o příčinách smrti palestinského předáka.

Reagoval na slova francouzského ministra zahraničí Michela Barniera, který v rozhlase uvedl: "Lékařská zpráva bude předána podle zákona těm členům nejbližší rodiny, kteří o ni požádají." Dodal, že na všechny ostatní se vztahuje pravidlo o zachování lékařského tajemství.

Kolem příčin Arafatovy smrti se vynořila řada spekulací včetně té, že byl otráven, což šířilo hnutí Hamás. [celá zpráva] Lékaři to ale nepotvrdili a Barnier připomněl, že to vyloučil také palestinský ministr zahraničí Nabíl Šás. Hovořilo se též o rakovině, leukémii a AIDS.

Kurájova žádost

O vydání zdravotní dokumentace žádal písemně palestinský premiér Ahmad Kurája: "Požádali jsme o všechny detaily a o celý spis. Arafat byl jedním z největších politiků této oblasti, a proto se domníváme, že bychom měli vědět, co se s ním stalo." [celá zpráva]

Arafat zemřel 11. listopadu ve francouzské vojenské nemocnici Percy, kam byl předtím převezen s neupřesněnými potížemi. Příčina úmrtí nebyla zveřejněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám