Hlavní obsah

Francie bojuje s povodněmi. Česko posílá hasiče s pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmnáct českých hasičů ve středu v poledne vyráží na pomoc do povodněmi zasažené severní Francie. S sebou vezmou například dvě velkokapacitní čerpadla, obojživelný vůz Argo či záchranný člun.

Francie bojuje s povodněmiVideo: Reuters

 
Článek

Česko o pomoc kvůli záplavám na severu země požádala Francie v úterý v rámci evropského Mechanismu civilní ochrany.

„Kolona vozidel vyrazí z Hlučína do francouzského města Saint-Omer dnes v poledne. Trasa odřadu povede přes Polsko, Německo, Nizozemsko a Belgii. Do Francie dorazí ve čtvrtek. Předpokládaná doba nasazení modulu je dva týdny,“ informoval ve středu v tiskové zprávě mluvčí hasičů Jiří Fröhlich.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Odjezd hasičů z Hlučína do Francie. Na přívěsu je obojživelný vůz Argo

Foto: Profimedia.cz

Záplavy na severu Francie

Na blížící se velkou vodu se připravují ve Francii, Británii i Německu

Evropa

S sebou hasiči povezou patnáct kusů techniky včetně dvou velkokapacitních čerpadel schopných dohromady odčerpat téměř sedm milionů litrů za hodinu. Část techniky patří Správě státních hmotných rezerv.

Fröhlich zároveň upozornil, že i přes poslání čerpadel do Francie nehrozí, že by v Česku, které se potýká se zvyšujícími hladinami řek či jejich rozvodněním, čerpadla chyběla.

Mobilní čerpací stanice Česká republika naposledy vyslala na pomoc v roce 2014 do Srbska a Bosny a Hercegoviny, které se tehdy potýkaly s rozsáhlými povodněmi.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nástup hasičů u vozidel před odjezdem

Vltava v Českém Krumlově už je na nejvyšším stupni

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám