Hlavní obsah

Svědomí mám čisté, odmítá Meloniová odpovědnost za smrt migrantů na moři

Italská premiérka Giorgia Meloniová odmítla odpovědnost své vlády za životy migrantů, kteří se pokoušejí dostat ze severní Afriky přes Středozemní moře do Itálie.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italská premiérka Giorgia Meloniová

Článek

Reagovala tím na sílící kritiku nevládních organizací v souvislosti s případy, kdy se plavidla s uprchlíky na rozbouřené hladině převrhla, a za životy migrantů, o život přišly nebo jsou pohřešovány desítky lidí.

Kritici viní italské úřady, že záměrně oddalují záchranné operace a nechávají běžence umřít. „Moje svědomí je čisté,“ zdůraznila Meloniová.

Po nehodě lodi u Libye se pohřešuje 30 migrantů, Itálie prý pomoc úmyslně oddalovala

Blízký a Střední východ

Na pomoc Meloniové přispěchal italský ministr obrany Guido Crosetto, který z prudkého nárůstu počtu migrantů mířících do Evropy obvinil ruskou tzv. Wagnerovu žoldnéřskou skupinu. Ta působí například v Libyi, Mali nebo Středoafrické republice. „Mohu s jistotou říci, že exponenciální zesílení migračního fenoménu je také do značné míry součástí strategie hybridní války, jež má oslabit spojence Ukrajiny,“ zdůraznil Crosetto.

Jevgenij Prigožin, šéf wagnerovců, nařčení odmítl. „Nevíme nic o tom, co se děje s migrační krizí. Nezajímá nás to,“ napsal na telegramovém účtu.

Italský námořní kapitán prodával informace Rusku. Byl odsouzen na 30 let

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám