Hlavní obsah

Firma zodpovědná za vítězství Bushe prý nezákonně sbírá data

Novinky, Lenka Hloušková, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká společnost ChoicePoint, která byla zatažena do skandálu při volbě prezidenta v roce 2000, získala od vlády George Bushe milióny dolarů na vytvoření databáze cizinců žijících v USA. Ochránci lidských práv poukazují na skutečnost, že mnohé informace jsou získávány nelegálně. Shromažďování údajů, jako je krevní skupina, je prý navíc nezákonné.

Foto: archiv zámku Dobříš

Zámek Dobříš

Článek

ChoicePoint dostala vládní zakázku v loňském roce. Jejím úkolem je sebrat a spravovat záznamy o miliónech cizinců pobývajících na území USA. U každého z nich je přitom uvedena současná adresa, zaměstnání, datum narození, číslo pasu, "fyzický popis" a dokonce krevní skupina.Washington zatím firmě údajně vyplatil za práci 11 miliónů dolarů (asi 330 mil. Kč). Zakázka je však uzavřena až do roku 2005. Společnost tak má celkově od státu získat 67 miliónů dolarů (asi 2,01 mld. Kč), píše The Guardian.

Způsob boje proti nelegální imigraci

Zatím není známé, k čemu jsou citlivé údaje používány. Latinsko a jihoamerické země spekulují, že by mohlo jít o další prostředek v boji proti nelegální imigraci. Tomu by také odpovídalo nedávné odvolání dvou úředníků v Nikaragui, kteří nyní čelí podezření, že za úplatu předávali USA informace o vybraných lidech pohybujících se nyní pravděpodobně na území Spojených států.

Podobná podezření se vyskytla rovněž v Mexiku. Zdejší vláda již proto oznámila, že případné snahy získat osobní záznamy svých občanů bude přísně postihovat. Mexiko navíc vyzvalo všechny, kdo se cítí aktivitami Washingtonu poškozeni, aby americkou vládu zažalovali. Nařčená společnost se obviněním brání s tím, že "postupuje zákonnou cestou".

ChoicePoint vyhodnocovala hlasování na Floridě

ChoicePoint při posledních volbách zodpovídala za vyhodnocování volebních lístků na Floridě. Právě chaos provázející celou akci vynesl do křesla nynějšího prezidenta Spojených států Bushe. K vyřazeným hlasům patřily údajně špatně označené lístky, podle sociologů především černošských voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám