Hlavní obsah

Fantasy sága Zaklínač má i mince. Razí se v Polsku, platí ale v Tichomoří

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdříve se objevily knihy, pak počítačové hry, loni vznikl televizní seriál a nejnověji se dostaly do prodeje i pamětní mince. Tak moc se do reálného světa vpisuje nájemný lovec nestvůr Geralt z Rivie, hrdina fantasy ságy Zaklínač od polského spisovatele Andrzeje Sapkowského.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Polský spisovatel Andrej Sapkowski

Článek

Soukromá firma Mennica Gdaňska zatím podle webu Money.pl vydala sérii dvou tisíc stříbrných mincí v nominální hodnotě pět dolarů malého státu Niue v Pacifiku. V Polsku smí domácí měnu, zloté, vydávat jen státní banka. Celkem chce mincovna vyrazit osm druhů „zaklínačských“ mincí – tedy tolik, kolik dílů má Sapkowského epopej.

Za rekordní sledovaností Zaklínače se skrývá finta Netflixu

Film

Šedesátigramové mince z čistého stříbra se prodávají po 1600 zlotých (asi 9400 korun) za kus. Vyrobené jsou z čistého stříbra.

Na líci mince je scéna z prvního dílu Sapkowského ságy, v němž se Geralt setkává s čarodějkou Yenneferou. Protože hlavou Niue je britská královna, je na rubu mince profil královny Alžběty II. a nápisy na minci jsou v angličtině.

Vbrzku má vyjít další mince, tentokrát za šestnáct tisíc zlotých (přes 94 tisíc korun). Cenu vysvětluje použitý materiál: kupec dostane do ruky kilogram nejčistšího stříbra, do nějž budou zasazeny dva acháty. Těchto mincí v nominální hodnotě 50 dolarů má být vydáno 200 kusů.

Ve Švýcarsku vyrazili nejmenší zlatou minci světa. Einstein na ní vyplazuje jazyk

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám