Hlavní obsah

Exxon Mobil od USA nedostane povolení k obnově těžby v Rusku

– Washington

Americká vláda nevydá žádné americké společnosti povolení k průzkumu a těžbě ropy v oblastech podléhajících sankcím proti Rusku. Oznámil to v pátek americký ministr financí Steven Mnuchin. Rozhodnutí se týká především největší ropné společnosti Exxon Mobil, která se snažila od Washingtonu už delší dobu získat povolení k obnově těžby u Černého moře se svým ruským partnerem Rosněfť.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Belgická centrála ropného gigantu ExxonMobil

Článek

Mnuchin sdělil, že ministerstvo financí učinilo toto rozhodnutí po konzultaci s prezidentem Donaldem Trumpem. Exxon do konce loňského roku vedl nynější ministr zahraničí Rex Tillerson, který v Rusku sjednal řadu významných kontraktů.

Exxon musel těžbu u Černého moře ukončit v roce 2014 kvůli sankcím, které Spojené státy zavedly vůči Rusku. Firma podle zdrojů agentury AP ministerstvo financí požádala o vynětí ze sankcí už v roce 2015, kdy byl prezidentem Barack Obama. Zatím dostala jen tři povolení provádět v Rusku omezenou administrativní činnost.

Podle sankcí zavedených po ruské anexi Krymu v roce 2014 nesmějí americké firmy mimo jiné přesouvat do Ruska vyspělé technologie pro těžbu z moře a z břidlicových formací. Na černé listině se ocitl i šéf Rosněfti.

Exxon Mobil se dohodl na společném podniku s firmou Rosněfť v roce 2011. Protiruské sankce už americkou společnost stály stovky milionů dolarů a v roce 2015 Exxon oznámil, že jeho možné ztráty spojené se společným podnikem s Rusy by mohly činit až miliardu dolarů (více než 25 miliard Kč). Pokud by byly sankce zrušeny, Exxon by mohl pokračovat v průzkumu a těžbě v Černém moři, na Sibiři a v arktické části Ruska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám