Hlavní obsah

Exagent FBI se označil za informátora v kauze Watergate

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bývalý agent amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Mark Felt se označil za klíčového informátora v aféře Watergate, kvůli níž v roce 1974 odstoupil prezident Richard Nixon. V rozhovoru pro magazín Vanity Fair řekl, že právě on byl nositelem přezdívky Deep Throat podle pornofilmu s Lindou Lovelaceovou, který tehdy běžel v newyorských kinech.

Článek

Jeho informace byly hlavním zdrojem dvojice novinářů listu Washington Post Carla Bernsteina a Boba Woodwarda, která aféru s odposlechem washingtonské úřadovny Demokratické strany odstartovala.

Felt, který je již v důchodu a žije v kalifornské Santa Rose, je vůbec prvním členem Nixonovy exekutivy, který se k roli ve skandálu přiznal. Navíc ho za Deep Throata označil v roce 1999 Bernsteinův syn Jacob s tím, že mu to prozradil otec. Bernstein ale informaci popřel. Totožnost záhadného zdroje je jednou z největších záhad nedávné americké historie. Felt se údajně nejprve přiznal své rodině. Magazínu Vanity Fair poté pomáhal při psaní článku.

Deep Throatovi se připisují dvě zásadní informace: za prvé sdělil novinářům, že část pásků, které Bílý dům předal soudu, byla vymazána, za druhé "práskl" Postu, že Bílý dům si nahrál dva telefonáty novinářů z New York Times, aby zabránil úniku informací.

V minulosti byl neznámý ztotožněn s Alexanderem Haigem, šéfem Nixonova štábu, autorem Nixonových proslovů a bývalým účastníkem republikánských primárek Patem Buchananem, stejně jako Fredem Fieldingem, náměstkem právníka Bílého domu Jamese Deana. Na kuriózním seznamu odhalených figuruje Henry Kissinger, ministr zahraničí Nixonovy vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám