Hlavní obsah

Evropu sužují vedra, lidé opouštějí chorvatský Pag

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedra, která v současnosti panují v Evropě, dělají vrásky na čele i vodohospodářům a zemědělcům. Na Labi v Německu se prakticky zastavila doprava. Velký pokles úrody očekávají polští a francouzští zemědělci. V Belgii si horko vyžádalo podle odhadů tamních úřadů již 132 životů. Problémy s vodou mají rovněž některé chorvatské ostrovy, například Pag začali opouštět turisté.

Článek

Deset tisíc obyvatel a 60 000 turistů ocitlo podle médií téměř bez vody. Oficiální rozhlas Radio Croacia sice popřel, že by šlo o kritickou situaci, ale oznámil, že na Pag dnes dopravila zásoby vody plavidla vojenského námořnictva. Ostrov začínají turisté masově opouštět.

V Německu klesají hladiny vodních toků

V Německu dnes očekávají v Porýní a Polabí až 36 stupňů Celsia. Stále klesá hladina Bodamského jezera, v současnosti se dostala i pod hodnotu rekordně horkého léta v roce 2003. V úterý tam bylo naměřeno 3,17 metru, což je o osm centimetrů méně než před třemi lety.

Úbytku vody se nevyhnulo ani Labe, které již téměř není splavné, stejně jako 120kilometrový úsek Odry. Ekologové se obávají, že parna způsobí úhyn říčních ryb. Hrozí prý podobná situace jako v roce 2003, kdy na Rýnu hromadně hynuli úhoři.

Polsko sužují rekordně vysoké teploty

Polsko zažívá nejteplejší červenec za posledních 227 let. Zemědělci očekávají pokles úrody o 20 až 40 procent. Také lesníci se obávají dalších požáru - k dnešku jich napočítali již více než osm tisíc.

Velká vedra hlásí i Francie. Zprávy z Paříže hovoří o 37 stupních. Skoro polovina Francie je zároveň postižena velkým suchem. V oblasti Ile-de-France, jejímž centrem je Paříž, je hladina spodních vod nejnižší za posledních 20 let. Vláda již označila celou situaci za "znepokojivou".

Uvařeni zaživa

Počasí v Británii se ani tento týden nevyhlo extrémům - ostrovní stát hlásí teploty okolo 34 stupňů. Podle meteorologů ale horka skončí již tento týden s příchodem letních bouřek. Ty však mohou vyvolat záplavy.

Deník The Guardian dnes opatřil jeden ze svých článků titulkem Uvařeni zaživa. Vysvětluje v něm čtenářům, že v situaci, kdy se lidské tělo ohřeje na 42 stupňů, se začíná vařit a probíhají v něm nevratné změny. Člověk si je ale prý příliš neuvědomuje, protože mozek mu vypnul už před tím.

V Belgii, jejíž obyvatelé jsou zvyklí na chladnější počasí, si vedra vyžádala již 132 obětí. Je to ale zatím méně než v kritickém roce 2003. Výrobci bazénů hlásí rekordní prodej, stoupá i spotřeba nápojů a studených jídel.

O opravdu horkém létu hovoří také Rusové. Do evropské části této země se totiž po několikadenním ochlazení vrátily teploty mezi 25 až 30 stupni Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám