Hlavní obsah

Evropu sužuje horko, Francii bouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BORDEAUX

Čtyři lidské životy si v noci na středu vyžádala ve Francii vichřice, která se rychlostí téměř 160 kilometrů v hodině přehnala zejména nad atlantickým pobřežím. Podle místních úřadů bylo těžce zraněno devět lidí a 61 lehce.

Foto: Ruda z Ostravy

Ruda z Ostravy vlastním jménem Michal Kavalčík hraje na Letních shakespearovských slavnostech ve hře Marná lásky snaha mladíka Kotrbu.

Článek

Nejvíce byla postižena oblast jižně od Bordeaux, kde vyvrácené stromy zabily v kempinku v Biscarrosse jedenáctileté děvče z Německa a čtyřicetiletého občana Nizozemska. V baskickém Cambo-les- Bains zahynul sedmnáctiletý mladík, který v lijáku a nárazech vichru ztratil vládu nad skútrem. Čtvrtou obětí se stal jeden turista poblíž Saumuru na řece Loiře, když v důsledku nečasu dostal infarkt, jemuž podlehl.

V kempu ve Vaux-sur-Mer v Charente-Maritime udeřil blesk do stromu, který pak zranil pět osob. Na dva tisíce rekreantů muselo být evakuováno z postižené oblasti do škol a sportovních hal. "Kempy byly zpustošeny, mnoho vozovek zablokováno a stovky osob byly umístěny v náhradních ubytovacích prostorách," uvedl jeden ze záchranářů.

Na 160 tisíc domácností bylo bez proudu. Byl uzavřen provoz na desítkách silnic v oblasti a přerušena byla i železniční linka mezi Hendaye a Bordeaux, stejně jako spojení mezi Tours a Nantes v údolí Loiry.

Vedra sužují vinaře

Před bouří trpěla Francie suchem a horkem, které ohrožuje kvalitu hroznů. Těm sice svědčí výjimečně slunečné počasí svědčí, ale sucho, které je doprovází, může vínu uškodit. Listy révy bývají k večeru povadlé. To je znamení, že trpí žízní. Hrozny pak mívají příliš velká jadérka, tuhou slupku a hutnou dřeň. Z takových se dobré víno vyrobit nedá, stěžuje si jedna z vinařek.

Na Rýnu musela být omezena nákladní doprava, plavidla nyní smějí využívat pouze polovinu přepravní kapacity, protože na mnoha místech klesla hladina metr pod normální stav.

Hladina Pádu klesla 7,5 metru pod normál

Sever Itálie postihlo katastrofální sucho, nedostatek vody ohrožuje i provoz zemědělských a průmyslových podniků. Hladina největší italské řeky Pád je 7,58 metru pod normálem a průtok činí 350 krychlových metrů za sekundu, zatímco obvykle to bývá 1200 kubíků. Některé přítoky Pádu téměř vyschly. Oblastní vlády Piemontu a Emilie Romagni už Řím požádaly o pomoc, nyní to zvažují v Lombardii a v Benátsku.

U města Piacenza specialisté při nočních směnách vybudovali na Pádu 200 metrů širokou hráz, jež má zadržet vodu pro chladicí věže elektrárny, která by jinak musela zastavit provoz. Uvažuje se o odpouštění některých jezer, ale proti tomu protestují turistická zařízení. Sucho také způsobilo růst cen ovoce a zeleniny - během několika dnů vzrostly až o 30 procent.

Vedra rozpouštějí alpské ledovce

Hora Matterhorn (4478 metrů n.m.) ve švýcarském kantonu Wallis byla na neurčitou dobu uzavřena pro horolezce. Oznámil to včera v Zermattu šéf horských vůdců Miggi Biner. Dodal, že ve výšce asi 3400 metrů se v úterý uvolnilo několik set kubických metrů ledu a kamení a spadlo do údolí. Nikdo nebyl zraněn, ale vrtulníky musely evakuovat 90 horolezců.

Vlna veder je příčinou "mimořádné situace" v horách, prohlásil curyšský profesor geografie Wilfried Haeberli. Skalní stěny, které po tisíciletí tvaroval věčný led a držel je pohromadě, se stávají nestabilními a pukají. Stoupá nebezpečí pádu kamenů či skal.

V Alpách leží sníh po celý rok, což chrání ledovce před táním. Při vedrech v červnu ale prakticky všechen sníh roztál, a skalní stěny i ledovce jsou plně vystaveny působení slunce. Haeberli usoudil, že tání věčného ledu je úplně nové nebezpečí, s nímž nejsou žádné zkušenosti.

Na velké sucho si stěžují i majitelé penziónů v údolí Leutasch nad rakouským Innsbruckem. Na horských srázech přimykajících se na rakouské straně Alp k nejvyšší německé hoře Zugspitze letos vesměs chybí sněhové jazyky, které jindy patřily k letní ozdobě kamenných velikánů. Říčky a potoky, napájené tajícím sněhem, se rychle ztenčují a ve vyšších polohách jejich koryta vysychají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám