Hlavní obsah

Evropský tisk bruselský minisummit nepřesvědčil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úterní rozhodnutí čtyř členských zemí Evropské unie založit do roku 2004 "jádro kolektivní evropské obrany", které by mělo být schopno vést vojenské operace nezávisle na strukturách NATO, vyvolalo v dnešním tisku ostatních zemí úvahy, kam vše směřuje. Převládá názor, že iniciativa je zatím nepřesvědčivá a trpí nedostatkem věrohodnosti.

Článek

Italský deník La Repubblica vidí v úterním minisummitu "další vedlejší škody americko-britské invaze do Iráku". "Samozřejmě se všichni účastníci předháněli v tvrzení, že iniciativa není namířena proti USA, naopak má transatlantické vztahy posílit. Ale otevřeně řečeno je cílem "staré Evropy" právě vytvoření vojenského pólu, který by sice byl s USA ve spojeneckém vztahu, přesto ale na nich nezávislý. Na tomto vojenském pólu by pak bylo možné založit autonomní zahraniční politiku EU", míní list.

Kommersant: první pokus o protiváhu NATO

Ruský deník Kommersant nepochybuje: "Paříž a Berlín budují protiváhu k USA v oblasti obrany. Byl to první vážný pokus o vytvoření alternativy vůči Severoatlantické alianci dominované Spojenými státy. Pochopitelně ale účastníci minisummitu takovou interpretaci všemi možnými způsoby dementovali."

Presse: země čtyřky neutrácí za armádu

Skepticky vidí úterní minisummit v Bruselu konzervativní rakouský deník Die Presse. "Co Německo, Francie, Belgie a Lucembursko předložily, není nijak přesvědčivé k tomu, aby to evropské obranné politice poskytlo nové impulsy. Smělé cíle čtyřky jsou zpochybněny už tím, že tři z jejích členů patří k zemím, které na obranu vydávají v EU nejméně. Hodnověrná by ale společná obrana byla jen tehdy, pokud by se evropské vojenské kapacity co nejrychleji modernizovaly a posílily. To však stojí moc peněz, a to dvojnásob v době, kdy utahování opasku ve státních výdajích je heslem dne," píše list.

Independent: Británie zas zůstala mimo

Londýnský liberální deník The Independent vyslovuje obavy, že Británie "zase propásla být u toho". "Britská vláda nepochybně bude iniciativu čtyř bagatelizovat otázkou, jak může být evropská obranná politika organizována bez vojensky nejsilnější země kontinentu - Velké Británie. Měla by si ale uvědomit, že z iniciativ podobného charakteru vznikla kupříkladu i jednotná měna euro, a její zavedení nevedlo k rozkolu v EU, ale způsobilo prostě, že Británie zůstala mimo," píše list.

Guardian: schopnou armádu má jen Francie a Británie

Čtveřice zemí odmítla varování, že její iniciativa by mohla zkomplikovat situaci uvnitř EU a vést k rozpadu NATO. The Guardian si ovšem myslí, že rozhodnutí z Bruselu mohou dále prohloubit spory s Británií a USA

Britové neváhají připomenout, že v EU jsou jen dvě skutečně akceschopné armády, britská a francouzská. Jsou si tedy jisti, že bez nich se vojenské koalice v EU vytvářet nedají.

Financial Times: nejdřív je třeba restrukturalizovat

Německo pokračuje ve snižování vojenského rozpočtu a Belgie ani Lucembursko zatím nepodnikly nic v restrukturalizaci svých armád, připomíná The Financial Times. Guardian spočítal, že Německo utrácí na obranu 1,5 procenta svého hrubého domácího produktu, Belgie 1,3 procenta a Lucembursko 0,8 procenta. Británie a Francie utrácejí asi 2,5 procenta, USA tři.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyřka rebelů zakládá konkurenci sil NATO

Nejvyšší představitelé čtyř evropských zemí se dnes v Bruselu dohodli na budoucích vojenských operacích nezávislých na akcích NATO. Plánované aktivity Belgie,...

Výběr článků

Načítám