Hlavní obsah

Evropská komise doporučila zahájit jednání o vstupu Chorvatska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Evropská komise v úterý doporučila členským státům Evropské unie, aby zahájily vstupní rozhovory s Chorvatskem. To se tak stalo první zemí západního Balkánu vtaženého před desetiletím do ničivé války, jež bude nyní jednat o členství v EU. Rozhodovat bude 25 států EU včetně ČR.

Foto: PČR

Hledaní mladíci

Článek

"V politice často nadužíváme slovo 'historický'. Toto však je historický den pro Chorvatsko," uvedl komisař pro zahraniční styky Chris Patten v plénu Evropského parlamentu krátce poté, co Evropská komise schválila usnesení. "Kdyby nebylo dědictví války, mohlo to být mnohem dříve," dodal. Poslanci tleskali a dívali se přitom na galerii pro hosty, kde schůzi sledoval chorvatský ministr zahraničí Miomir Žužul.

Rozhodnutí o konkrétním termínu zahájení rozhovorů závisí na Radě EU, tedy na předsedajícím Irsku, pokračoval Patten; předpokládá však, že se začne brzo. Ani slovem se nezmínil o ambici Chorvatska jednat tak rychle, aby dohnalo Bulharsko a Rumunsko a vstoupilo do EU spolu s nimi v roce 2007.

Hlavní pozornost Evropská komise při ročním zpracovávání posudku věnovala podle něj politickým kritériím. Dospěla k závěru, také na základě dobrozdání prokurátorky Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carly del Ponteové, že chorvatská vláda nyní dělá vše pro zatčení válečných zločinců a aktivně pátrá po nejznámějším z nich, bývalém generálovi Antem Gotovinovi. "Rozhodčí řekl své stanovisko, takže naše podmínka byla splněna," uvedl Patten. Problémy v soudnictví i se sousedy

Komise podle posudku zveřejněného dnes poukázala na značné problémy chorvatského soudnictví. Pozastavila se nad obtížnými vztahy se sousedy, včetně loňského sporu se Slovinskem o hranice a rybolovnou zónu v Jadranu. Podrobně se věnovala dodržování práv menšin, zejména zatím nedostatečně zajištěného návratu chorvatských Srbů. Ve všech případech však konstatovala výrazné zlepšování a jasnou dobrou vůli na straně chorvatské vlády.

EU měla obavy ze změny vlády v Záhřebu loni v prosinci, kdy se ujali moci nacionalisté spojovaní s bývalým prezidentem Franjem Tudjmanem. Dnes však Brusel konstatuje, že vláda Iva Sanadera překvapila a mimořádně vstřícně reagovala na všechny připomínky a požadavky Evropské komise.

Komisař Günter Verheugen před poslanci uvedl, že Chorvatsko má "fungující tržní ekonomiku" a že jeho hospodářská situace je "mnohem lepší" než rumunská či bulharská. Toto konstatování nasvědčuje tomu, že EK nevylučuje přijetí země do EU v roce 2007, pokud do té doby odpadnou všechny pochybnosti o plnění politických kritérií. Následovat mohou další

Verheugen podotkl, že zelená Chorvatsku znamená také "jasné poselství" ostatním zemím regionu. "Ukazuje, že úsilí se vyplatí," uvedl komisař.

Makedonie podala přihlášku do EU v březnu. Komise jí nabídla zatím přípravu v rámci "evropského partnerství", stejně jako Srbsku a Černé Hoře, Bosně a Hercegovině a Albánii. Potvrdila také, že všechny tyto země považuje v dlouhodobém výhledu za příští členy EU (na rozdíl například od Ukrajiny nebo Moldavska).

Reklama

Výběr článků

Načítám