Hlavní obsah

Zoufalí pracovníci France Télécom páchali sebevraždy. Manažerům hrozí vězení

Proces s bývalými šéfy společnosti France Télécom se po dvou měsících chýlí ke konci. Bývalí manažeři včetně generálního ředitele Didiera Lombarda se zodpovídají z tvrdé a systematické šikany zaměstnanců, které chtěli donutit k odchodu z firmy. Jednání manažerů vedlo před časem k vlně sebevražd mezi zaměstnanci. Proces končí ve čtvrtek, rozsudek bude vynesen za několik týdnů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Soud s manažery firmy France Télécom se chýlí ke konci.

Článek

Manažerům hrozí roční vězení a vysoké pokuty. Pokud by byli vysocí představitelé firmy shledáni vinnými, byl by to světový precedens, připomínají média.

Soud se zabývá případy 39 zaměstnanců, z nichž 19 si koncem první dekády druhého tisíciletí vzalo život a další se o sebevraždu pokusili. Mnoho pracovníků, kteří zvolili sebevraždu, zanechalo dopis, v němž psali, že kvůli poměrům na pracovišti se stal jejich život nesnesitelným.

Šikana měla donutit zaměstnance odejít

France Télécom, která je od roku 2013 známá pod názvem Orange, tehdy byla privatizována a procházela restrukturalizací. Odejít muselo 22 tisíc lidí, tedy pětina zaměstnanců. Manažeři vymysleli drakonický plán na snížení počtu zaměstnanců a nastolili organizovanou šikanu, aby donutili zaměstnance k podání výpovědi. Někteří pracovníci byli například nuceni neustále měnit pozice nebo se kvůli práci opakovaně stěhovat. Vedoucí pracovníci čelí obvinění z tzv. mobbingu.

Soud vyslechl výpovědi rodinných příslušníků několika zaměstnanců, kteří si sáhli na život. Byla mezi nimi například Noémie Louvradouxová, jejíž otec Rémy Louvradoux se zapálil před sídlem France Télécom několik dní před jejími osmnáctými narozeninami.

Případ otce čtyř dětí podle právníků názorně dokládá, jaké ve firmě panovalo prostředí. Louvradoux se vypracoval z nižší pozice do středního managementu, ale v roce 2006 bylo jeho místo zrušeno a on byl nucen se přestěhovat a změnit místo čtyřikrát během tří let. Snažil se přitom pracovat tvrdě, aby zase nemusel měnit pozici. Firemním manažerům o problému, který se netýkal jen jeho, opakovaně psal. „Nikdo nic neudělal. Zbývá jen sebevražda,“ napsal v jednom dopise. Lombard u soudu tvrdil, že jej nikdy nedostal.

Podle prokurátorky Françoise Benezechové není pochyb o tom, že manažeři si tak počínali vědomě.

Reklama

Výběr článků

Načítám