Hlavní obsah

Zombie droga fentanyl zabíjí v Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syntetický opioid fentanyl, stokrát silnější než morfium a padesátinásobně silnější než heroin, dorazil už i do Polska. Ve Spojených státech zabil už více než 700 tisíc lidí. V Polsku už na předávkování touto drogou zemřelo od začátku letošního roku pět lidí. Závislost na fentanylu je tak silná, že těm, kteří po látce sáhnou, už obvykle není pomoci, upozorňují polští odborníci i média.

Foto: Profimedia.cz

Předávkování fentanylem, ilustrační snímek z USA

Článek

Tato nejsilnější omamná droga na světě byla původně používána jako lék ke zmírnění bolesti, určený hlavně pro mimořádně trpící nevyléčitelné onkologické pacienty.

„V kombinaci s jinými drogami a alkoholem fentanyl nejdřív zaplavil a zabíjel v USA, nicméně nyní jde o velký problém i v Polsku, kde ve velkém kosí hlavně mladé lidi,“ upozornil v TVP přední polský toxikolog Eryk Matuskiewicz.

Všichni vědí, nikdo nereaguje

Extrémně silný fentanyl smíchaný s dalšími nebezpečnými látkami je mimořádně adiktivní. Uživatel se obvykle rychle předávkuje, spadne do hlubokého spánku, přestane dýchat a následně zemře.

„Všichni o tom problému, který se děje na každém malém městě, vědí, včetně policie. Nikdo ale nereaguje, nikdo nic nedělá,“ svěřila se reportérům serveru abczdrowie.pl jedna z obyvatelek malé obce Žuromie nedaleko Varšavy, kde jen od začátku tohoto roku zemřelo na předávkování pět mladých lidí.

Smrtící droga fentanyl si vybrala oběti už i v Česku

Domácí

„Tento nevídaný problém se v Polsku evidentně vymyká kontrole. Vyžaduje rychlou a účinnou reakci, hlavně zpřísnění opatření, která by dokázala výrazně omezit nelegální distribuci této vražedné substance,“ bije na poplach Andrzej Fal, šéf Polského sdružení veřejného zdravotnictví. Nicméně zatím neúčinně.

V Česku není předávkování časté

Jako riziko označují stoupající trend ve zneužívání fentanylu rovněž české úřady, které se zaměřují na sledování drogové scény, i policie. Faktem ale je, že obětí předávkování se stávají uživatelé v Česku zřídka.

Statistiky přesná čísla ohledně fentanylu neobsahují a zahrnují ho do kategorie psychoaktivních léků, například ke kodeinu, hydromorfonu a dalším, kdy po předávkování jimi zemře dohromady v ČR přibližně 40 lidí ročně.

Novinky například loni informovaly o úmrtí 43leté ženy v Bruntále a 36leté ženy ze Zlínska, jimž se stala osudnou náplast s fentanylem. V obou případech se jednalo o zneužití této látky jako drogy.

V Plzni na ulici pak nedávno křísili narkomana, který zkolaboval právě po požití „zombie“ drogy.

Fentanyl našel své oběti i mezi známými umělci a celebritami, mimo jiné byl v roce 2022 příčinou úmrtí rappera Coolia a předtím již v roce 2016 zemřel na předávkování tímto opiátem věhlasný americký zpěvák Prince.

Muž v Plzni zkolaboval, zřejmě užil „zombie drogu“

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám