Hlavní obsah

Smrtící droga fentanyl si vybrala oběti už i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech ovládá drogovou scénu už několik let a na svědomí má tisíce mrtvých. Řeč je o syntetickém opioidu fentanylu, který pronikl také do Česka.

Foto: Profimedia.cz

Fentanyl je syntetický opioid, mladým lidem je často v zahraničí nabízen v barevných pilulkách

Článek

I tady už na předávkování zemřelo několik lidí. Posledním případem bylo na konci července úmrtí třiačtyřicetileté ženy na Bruntálsku.

Fentanyl se v medicíně využívá k mírnění bolestí, na drogové scéně bývá zneužíván například jako levnější alternativa heroinu.

Podle primáře adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petra Popova je fentanyl velmi účinná látka. „V medicíně se používá jako účinné analgetikum pro léčbu těch nejzávažnějších bolestí, které provázejí například nádorová onemocnění. Udává se, že fentanyl je asi stokrát silnější než morfin,“ řekl Právu Popov.

Žena v Bruntálu zemřela po užití fentanylu. Policie stíhá dva lidi

Krimi

Riziko předávkování je podle Popova velmi vysoké. „Zejména v adiktologické praxi se setkáváme s lidmi, kteří fentanyl získávají nejčastěji z náplastí. Velmi často z použitých náplastí. Lidé se z nich různými způsoby snaží extrahovat zbytkové množství fentanylu, což není tak dramatické, jako kdyby si aplikovali čistou koncentrovanou látku,“ uvedl Popov.

Podle ředitele národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha je v Česku právě zneužívání fentanylových náplastí problém.

Dotyčný se může dostat až do fáze, kdy se vypne autonomní řízení dýchání a člověk umírá
primář adiktologie Petr Popov

„Tyto náplasti pocházejí z farmaceutické distribuce. Buď se jedná o přeprodej od oprávněných pacientů, nebo o únik z prodejního řetězce,“ řekl Právu Frydrych.

„S těmito náplastmi máme spojena i některá náhlá úmrtí, kdy fentanyl byl pravděpodobně jednou z významných příčin toho, proč tito lidé zemřeli,“ uvedl Frydrych.

Žena po smrti manžela napsala knihu o truchlení, teď je podezřelá z jeho vraždy

Amerika

V případu úmrtí ženy na Bruntálsku kriminalisté poslali dva obviněné do vazby. „Případ se vyšetřuje a bude se podávat návrh obžaloby a následná obžaloba. Právě toto jsou případy, kdy se podaří zadokumentovat, že se někdo podílel na zneužití fentanylu,“ uvedl Frydrych.

Policie nemá informace o tom, že by se fentanyl v Česku přímo vyráběl. „Poslední případ, který byl nejblíž našim hranicím, byl v roce 2012 v Bratislavě, kde skupina lidí z dovážených prekurzorů z Pobaltí vyráběla fentanyl, který byl distribuován do České republiky,“ řekl Frydrych.

Rizikem je nízká cena

Podle poradce národního protidrogového koordinátora Viktora Mravčíka je důležité, jak velká je v ČR nabídka fentanylu nebo látek s jeho obsahem na černém trhu.

„Takových řezaných látek je u nás pořád relativně málo, ale nikdy neříkej nikdy. Nabídka nových psychoaktivních látek je rozmanitá,“ řekl Právu Mravčík, podle kterého je situace v tomto ohledu dobrá v celé Evropě s výjimkou Skotska.

Jakub Frydrych vysvětluje, že fentanyl zneužívají lidé, kteří vyhledávají látky na bázi opioidů. „Podle epidemiologických dat máme takových lidí nejvíce v Praze, Středočeském kraji, Ústeckém kraji, Moravskoslezském kraji a v Brně. V ostatních krajích opioidy atraktivní nejsou,“ uvedl.

Kanaďan si otevřel obchod s drogami. Zatkli ho do 24 hodin

Koktejl

Fentanyl má kromě analgetických účinků, které utlumují bolest, také sedativní účinky, které potlačují chod centrální nervové soustavy a člověka uklidňují.

„Stejně jako jiné opioidy působí fentanyl na centrum dýchání. Dotyčný se může dostat do situace, kdy se utlumí přirozené obranné mechanismy, jako je třeba kašlání, až do fáze, kdy se vypne autonomní řízení dýchání a člověk umírá,“ vysvětlil primář Popov.

Podle něj není v Česku fentanyl tolik rozšířený jako v USA i proto, že podmínky jeho užívání v medicíně jsou přísnější. I přesto se můžeme podle něj dostat do podobné situace jako v USA nejen proto, že se fentanyl jednoduše přepravuje na delší vzdálenosti.

„Teď se bavíme o čínských laboratořích, kde se podobné substance vyrábějí v podobě koncentrované látky. Riziko spočívá i v tom, že je tato látka laciná. Pokud dojde k tomu, že se fentanyl rozšíří výrazněji, tak důsledky mohou být podobné jako v USA,“ varoval Popov.

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zemřelo loni ve Spojených státech 110 tisíc lidí na předávkování drogami. Až za 70 procent těchto úmrtí může fentanyl. Přesná česká data nejsou k dispozici.

Rapper Coolio zemřel na předávkování fentanylem

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám