Hlavní obsah

Zničil jsi mi život, vyčítal Brown Blairovi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Do britské předvolební kampaně zasáhla kniha reportéra nedělníku The Observer Andrewa Rawnsleyho, jež se chystá k vydání. Premiér Gordon Brown se musel už o víkendu bránit nařčením, že šikanuje své podřízené. Z nových ukázek z knihy vyplývá, že Brown v minulosti vyčítal svému předchůdci Tony Blairovi, že mu zničil život.

Článek

„Zničil jsi mi život,“ křičel podle ukázky Brown na Blaira v době, kdy působil jako ministr financí. Blair měl později svým spolupracovníkům setkání s Brownem popsat jako příšerné.

Rawnsley v knize uvádí, že Brown byl také zapleten do snah odstranit Blaira z vedení labouristické strany i vlády v roce 2006. Měl na Blaira tlačit, aby stanovil pevné datum svého odchodu z funkce a zajistit si, že bude jediným kandidátem na nástupnictví.

Brownova kancelář nařčení popírá. Gordon Brown ovšem nedávno připustil, že jeho vztah s Blairem byl napjatý. Přesto lidé blízcí Blairovi nedávno naznačili, že je expremiér ochoten zapojit se do předvolební kampaně labouristů, bude-li si to Brown přát.

Komplikované spojenectví

Mezi oběma muži panuje komplikované spojenectví od náhlé smrti předsedy labouristů Johna Smithe v roce 1994. Brown, který byl favoritem na uprázdněný post, tehdy funkci přepustil Blairovi. Dohodu měli uzavřít v dnes už neexistující londýnské restauraci Granita. Brownovi zajistila správu státní pokladny a naplnění jeho ekonomických a sociálních vizí. Blair Brownovi vedení strany i kabinetu přenechal v roce 2007, což bylo údajně také součástí dohody.

Tento týden měla dohru i víkendová nařčení, že Brown šikanuje své zaměstnance, sprostě na ně křičí a zlostně u toho bouchá pěstí. Poté, co to premiér důrazně popřel, vystoupil veřejně ministr financí Alistair Darling a řekl, že Downing Street proti němu „rozpoutala veškeré peklo“ za jeho výrok, že výhledy britské ekonomiky jsou nejhorší za posledních 60 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám