Hlavní obsah

Život se přeceňuje. Solovjov to Rusům v televizi řekl naplno

Lidský život je přeceňován. Spíš než na strach ze smrti by se měli lidé soustředit na to, aby v životě nezradili a nezklamali své bližní. V posledním diskuzním pořadu uplynulého roku to prohlásil přední kremelský propagandista a televizní moderátor Vladimir Solovjov. Jeho slova uslyšeli diváci v době, kdy z ukrajinské fronty přicházejí zprávy o rostoucím počtu zabitých ruských vojáků a mobilizovaných občanů Ruské federace.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Solovjov

Článek

„Když jsem mluvil s hrdinou Ruska, generálem Apti Alaudinovem, zeptal jsem se ho, jestli se bojí smrti. Odpověděl mi, že je pobožný člověk, a tak se smrti bát nemůže,“ zavzpomínal Solvojov během diskuze na prvním kanále ruské státní televize.

Na filozofickou vložku diskuze, která byla tradičně věnována vývoji geopolitické situace, a především invazi na Ukrajině, na Twitteru upozornil novinář BBC Francis Scarr. Ten si také rýpl, že tentýž Solovjov v době před válkou na Ukrajině hlásal, že život je krásný.

Generál Aludinov, který velí čečenským bojovníkům a za účast na invazi na Ukrajině získal tituly Hrdina Ruska a Hrdina Luhanské lidové republiky, údajně Solvojovi řekl, že namísto strachu z vlastní smrti ho děsí to, že by nechal na holičkách své spolubojovníky.

Kyjev hlásí u Chersonu další velké ztráty Rusů

Válka na Ukrajině

„Smrt je přirozenou součástí života. Nebojím se jí. Bojím se, že nechám lidi ve štychu. Bojím se, že zklamu důvěru, kterou ve mě lidé vkládají. Ale strach ze smrti? Jaký by to mělo smysl? Proč se bát nevyhnutelného? Půjdeme do nebe. Smrt je konec jedné cesty a začátek nové,“ citoval dále Solovjov čečenského generála.

O tom, že Rusové půjdou v případě nukleární války do nebe, zatímco agresoři „chcípnou“, hovořil i ruský prezident Vladimir Putin už v roce 2018 v debatě se členy diskuzního klubu Valdaj v černomořském letovisku Soči.

Občané Ruské federace jako potrava pro děla

Solovjovova úvaha reflektuje, jak si Rusko cení, či spíše necení životů svých vojáků na Ukrajině. Od začátku války podle ukrajinské statistiky, kterou ovšem nelze nezávisle ověřit, zahynulo už přes 100 tisíc vojáků agresora. Z mužů v uniformě se v podstatě stává potrava pro děla.

Mobilizovaní ruští vojáci chodí na frontu často bez jakéhokoli výcviku či vybavení. Ukrajinské zpravodajské služby navíc informují, že Rusko v dohledné době spustí další vlnu mobilizace, a to i přes fakt, že Putin i jeho nejbližší spolupracovníci v prosinci několikrát ubezpečovali, že se tak nestane.

„To jediné, pro co lze žít, je to, pro co lze i zemřít, a tak to má být,“ dodal propagandista a zdůraznil, že ruští vojáci si podle něj uvědomují, za co bojují na Ukrajině. Proklamované cíle ruského vojenského tažení v sousední zemi přitom ruská propaganda od začátku invaze několikrát změnila.

Vojačka, nebo herečka? Tajemná blondýna za Putinem vyvolává spekulace

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám