Hlavní obsah

Ženy se pro práci policistek nehodí, soudí slovenský šéf policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Policistky se na svou práci nehodí, prohlásil podle médií slovenský policejní prezident Jaroslav Spišiak. Podle něj by na pořádek v ulicích měli dohlížet spíše muži. Ženy v policejních uniformách na hlídce tak možná na Slovensku už nebudou k vidění.

Foto: Reuters

Článek

"Preventivně je v hlídkové službě více prospěšný urostlý, vysportovaný chlap, který se nebojí a ze kterého jde respekt. Takový policista spíše poskytne občanům pocit bezpečí, než možná krásná, ale fyzicky nepřiměřeně vybavená policistka," uvedl Spišiak.

Z více než 21tisíc členů policejního sboru je 3143 žen. Řídící funkci zastává 280 z nich. V současnosti se hlásí do řad policie víc žen, než mužů.

Policisté nejsou od toho, aby lidi mlátili

S výroky policejního prezidenta nesouhlasí šéfka odboru genderové rovnosti na ministerstvu práce Olga Pietruchová. "Nejsou (policisté) jen na to, aby chodili a mlátili lidi. Například když řeší případ sexuálního násilí, vyžaduje to vůči oběti citlivý přístup. Tehdy může policistka sehrát důležitou úlohu," tvrdí Pietruchová.

„Ženy v žádném případě nejsou v policejním sboru diskriminované,“ uvedla mluvčí policie v Nitranském kraji Renáta Čuháková.

Rozhodnutí o stažení žen z policejních hlídek v ulicích by mělo padnout po analýze nového hodnotícího systému práce policistů. Ten za první měsíc ukázal, že sedmdesát procent policistů podalo v červenci neuspokojivé výkony. V srpnu si jich horší hodnocení vysloužilo už "jen" 60 procent.

Odborníci na policii ale takové zlepšení v krátké době nepovažují za reálné. Řadoví policisté prý vyplňují hodnotící tabulky tak, aby kvůli špatným výsledkům nepřišli o část platu nebo o práci u policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám