Hlavní obsah

Zemřel švédský autor karikatur proroka Mohameda. Měl autonehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédský kreslíř Lars Vilks, který proslul kontroverzní karikaturou muslimského proroka Mohameda s tělem psa, zemřel v neděli večer při srážce s kamionem. Bylo mu 75 let. Informují o tom švédská média.

Foto: Bjorn Lindgren, ČTK/AP

Karikaturista Lars Vilks na záběru z roku 2010

Článek

Švédská policie podle tiskové agentury TT uvedla, že Vilks jel se dvěma policisty v civilním policejním autě, které se střetlo s nákladním vozem nedaleko města Markaryd v jižním Švédsku. Příčina nehody se vyšetřuje a policie jména zemřelých nesdělila. Úmrtí kreslíře listu Dagens Nyheter potvrdila Vilksova partnerka.

Před kontroverzním ztvárněním Mohameda nebyl Vilks mimo Švédsko příliš známý. To se změnilo po zveřejnění obrázku Mohameda s tělem psa. Konzervativní muslimové považují psy za nečisté a islámské právo odmítá jakékoli zobrazení proroka, včetně příznivého, z obav, že by to mohlo vést k modlářství.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Místo nehody, kde se srazil kamion s vozem karikaturisty Larse Vilke.

Vilks kvůli karikatuře Mohameda obdržel výhrůžky smrtí. Od roku 2007 proto měl policejní ochranu. Teroristická síť Al-Káida vypsala za vraždu Vilkse odměnu 100 000 dolarů (2,1 milionu Kč). V roce 2010 se dva muži pokusili zapálit kreslířův dům v jižním Švédsku.

V roce 2015 Vilks v Kodani pořádal debatu o svobodě slova, při níž zaútočil muslimský extremista. Vilks tehdy vyvázl bez zranění, útočník ale zabil filmového režiséra.

Terorismus kvůli karikaturám v Kodani. Střelec vypálil na kavárnu desítky ran

Evropa

Ve Švédsku se Vilks proslavil tím, že v přírodní rezervaci v jižním Švédsku bez povolení vytvořil skulptury z naplaveného dřeva, čímž spustil zdlouhavou právní bitvu. Dostal pokutu, ale dílo každý rok přiláká desetitisíce návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám