Hlavní obsah

Terorismus kvůli karikaturám v Kodani. Střelec vypálil na kavárnu desítky ran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň
Aktualizováno

V dánském hlavním městě Kodani se v sobotu střílelo. Terčem se stala kavárna, která hostila diskusi na téma svobody slova. Organizoval ji švédský karikaturista Lars Vilks, jemuž v minulosti islámští radikálové hrozili zabitím za to, že nakreslil proroka Mohameda. Jeden člověk přišel o život a další tři byli zraněni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policejní opatření v Kodani po střelbě na kavárnuVideo: Reuters

 
Článek

Televize TV2 uvedla, že budovu během akce nazvané „Umění, rouhání a svoboda projevu“ někdo ostřeloval zvenčí. Okna kavárny Krudttoenden zasáhly nejméně tři desítky střel. Britský server The Daily Mail uvedl, že střel bylo 200.

Tři lidé byli následně z místa vyneseni na nosítkách a dopraveni do nemocnice, údajně jsou všichni tři policisté. Jeden člověk, údajně zhruba čtyřicetiletý muž, přišel o život, potvrdila policie.

Foto: Police/Scanpix, Reuters

Kamera poblíž místa činu zachytila podezřelého muže.

Policie nejprve uvedla, že pátrá po dvojici útočníků, následně opravila, že jde pouze o jednoho muže, který z místa unikl v automobilu. Ten později policisté našli opuštěný.

Do pátrání po podezřelých se zapojila i policie v Německu. Dánská premiérka  Helle Thorningová-Schmidtová uvedla, že šlo o teroristický útok, protože byl politicky motivovaný.

Foto: Mathias OEgendal/Scanpix Denmark, Reuters

Rozstřílená výloha a dveře kavárny v Kodani

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Rostřílené průčelí kavárny

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Policisté na místě činu

Debaty v kavárně se účastnil i francouzský velvyslanec François Zimeray. Útok přestál bez újmy, stejně jako karikaturista Vilks. Ten má policejní ochranu, neboť mu extremisté opakovaně hrozili zabitím kvůli karikaturám Mohameda z roku 2007.

Foto: Profimedia.cz

Švédský umělec a karikaturista Lars Vilks

Vilks se stal terčem útoku už dříve. V květnu 2010 mu útočníci do jeho domu v Hoganasu hodili zápalnou lahev. Policie následně zatkla dva podezřelé, mladé muže původem z Kosova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám