Hlavní obsah

Přežil Bataclan, ale vzpomínky ho dohnaly k sebevraždě. Zemřel francouzský výtvarník Fred Dewilde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na pařížský hudební klub Bataclan, spáchal sebevraždu. Francouz, který o svých zážitcích nakreslil komiks a vyprávěl o něm studentům, v dopise na rozloučenou svůj čin vysvětlil nesnesitelností vzpomínek na útok z roku 2015.

Foto: Profimedia.cz

Kniha francouzského kreslíře Freda Dewildea Můj Bataclan

Článek

Tři stoupenci radikálního islámu pařížský klub napadli 13. listopadu 2015 a zabili 90 lidí. Další dvě skupiny útočníků na dalších místech ve francouzské metropoli a jejím okolí zabily dalších 40 lidí a večer se 130 oběťmi se nesmazatelně zapsal do myslí Francouzů.

Dewilde patřil k těm, kteří útok přežili, a o svých zážitcích vyprávěl podle listu Le Parisien mládeži. Své aktivity vysvětloval tím, že předává „víru v toleranci a odmítání všech forem násilí“. Otec tří dětí se s traumatem vyrovnával psaním knih s vlastními ilustracemi, celkem vznikly čtyři. V češtině vyšla v roce 2017 první z nich pod názvem Můj Bataclan.

RECENZE: Svědectví o teroristickém útoku v komiksu

Kultura

O kreslířově nedělní sebevraždě informovala organizace Life for Paris, která sdružuje přeživší útoku. Skupina, která má 650 členů, kreslíře označila za jeden z „pilířů“ této komunity.

Během samotných útoků v listopadu 2015 zemřelo 130 lidí. V soudním přelíčení s útočníky ale zástupci přeživších prosazují údaj 132 obětí, neboť dva lidé už spáchali sebevraždu. Dewilde se podle této logiky stal 133. obětí nejhoršího teroristického útoku ve francouzských dějinách.

Francouzský terorista marockého původu Salah Abdeslam, který byl jedním ze strůjců teroristických útoků v Paříži z roku 2015 a v Bruselu z roku 2016, si odpykává ve Francii doživotní trest bez možnosti propuštění.

Výročí útoku v Bataclanu. Francie si připomíná mrtvé i hrdinské činy přeživších

Evropa

Výběr článků

Načítám