Hlavní obsah

Australský vědec, kterému je 104 let, chce zemřít ve Švýcarsku. Poletí první třídou

Nejstarší australský vědec počátkem května odcestuje do Švýcarska, aby tam ukončil svůj život. S odvoláním na sdružení podporující eutanazii to v pondělí oznámila agentura AFP. Sdružení sbírá peníze, aby vědec David Goodall, kterému je nyní 104 let, mohl letět první třídou.

Foto: Profimedia.cz

Australský vědec David Goodall na archivním snímků.

Článek

O Goodallovi se hodně mluvilo před pár lety, kdy mu bylo 102 let a jeho univerzita se jej pokoušela zbavit. Nyní je mu 104 let. Netrpí žádnou nevyléčitelnou nemocí, ale kvalita jeho života se zhoršila. Podle sdružení Exit International má v Basileji dohodnutou schůzku s organizací, která poskytuje služby asistované sebevraždy.

„Hluboce lituji, že jsem dosáhl takového věku. Nejsem šťastný. Chci umřít. Není to nijak zvlášť smutné,“ řekl televizi ABC začátkem dubna o svých posledních narozeninách Goodall, který je odborníkem na ekologii.

„Je smutné, že se tomu (eutanazii) brání. Mám pocit, že tak starý člověk jako já by měl mít možnost využít všech svých občanských práv, včetně práva na asistovanou sebevraždu,“ dodal.

Jen někde a jen pro někoho

Eutanazie je ve většině zemí světa nezákonná. Byla zakázaná i v celé Austrálii, dokud ji loni nepovolil jeden ze šesti australských států, a to Viktorie. Příslušný zákon však začne platit až od června příštího roku a vztahovat se bude jen na nevyléčitelně nemocné pacienty, kterým zbývá méně než šest měsíců života.

O eutanazii se debatuje i v dalších australských státech, ale diskuse nedospěla k návrhům na legalizaci.

„Je nespravedlivé, aby jeden z nejstarších a nejdůležitějších občanů Austrálie byl nucen letět na druhou stranu světa kvůli tomu, aby směl důstojně zemřít,“ uvedlo na svém webu sdružení Exit International, které začalo sbírat peníze, aby David Goodall spolu s doprovázející osobou mohli letět první třídou. Spolek dosud vysbíral více než 17 tisíc australských dolarů (270 tisíc Kč).

Uznávaný odborník

Profesor Goodall, který působí jako honorární vědecký pracovník na univerzitě v Perthu, se v roce 2016 ocitl na titulních stranách, když jej univerzita požádala, aby se vzdal svého místa. Argumentovala přitom riziky při dojíždění do školy. Tváří v tvář pobouření vědecké komunity, a to i ve světě, své rozhodnutí změnila.

Goodall vydal desítky studií a až donedávna pokračoval ve spolupráci s různými ekologickými časopisy.

V Evropě umožňuje asistovanou sebevraždu Německo, Švýcarsko nebo Albánie. Eutanazie, kdy na rozdíl od asistované sebevraždy smí lékař pacienta na jeho žádost přímo usmrtit, je povolená v Nizozemsku, Belgii a Lucembursku. V Česku se eutanazie trestá jako vražda a asistovaná sebevražda je trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě.

Eutanazii mezi prvními na světě povolilo v červenci 1996 na krátkou dobu australské Severní území. V březnu 1997 ale australský federální parlament příslušný zákon zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám