Hlavní obsah

Zemětřesení na Slovensku. Naměřili pátý stupeň Richterovy stupnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stropkov
Aktualizováno

V Prešovském a Košickém kraji zaznamenali v pondělí večer zemětřesení o síle pátého stupně Richterovy stupnice. Podle oddělení seizmologie Slovenské akademie věd (SAV) bylo epicentrum východně od Prešova u obce Stropkov.

Foto: USGS

Mapa zemětřesení na Slovensku, modrá barva podle stupnice USGS označuje intenzitu 3 až 4, zelená a žlutá 5 až 6 stupňů

Článek

Vedoucí oddělení seizmologie Slovenské akademie věd Kristián Csicsay označil zemětřesení na slovenské poměry za silné. Naposledy byly podle něj takové otřesy naměřeny před 80 lety.

Zdroje původně uváděly, že epicentrum bylo u města Humenné. Německé výzkumné centrum pro geovědy ale později upřesnilo, že zemětřesení bylo v hloubce 10 kilometrů s epicentrem 34 kilometrů východně od Prešova, uvedl web sme.sk.

Web earthquaketrack.com uvedl, že epicentrum bylo 15 kilometrů od města Stropkov. „Epicentrum a hloubka zemětřesení mohou být revidovány v průběhu několika hodin, kdy seizmologové přehodnotí údaje a upřesní své výpočty,“ konstatoval web volcanodiscovery.com.

„Seděli jsme s partnerkou v obýváku, když se se mnou začalo třást křeslo. Byl slyšet slabý hukot, v ložnici vrzaly skříně a z kuchyně se ozývalo drnčení sklenic a talířů,“ popsal podle sme.sk obyvatel košického sídliště Terasa v městské části Západ.

Zemětřesení nezpůsobilo žádné větší škody. „Lehké otřesy byly cítit ve Vranově nad Topľou, Humenném, Snině, Prešově, Michalovcích, Bardějově, Trebišově a Košicích“ dodal web volcanodiscovery.com.

Na vodní nádrži Domaša utrhlo zemětřesení výletní loď Bohemia ze suchého doku a loď nyní volně pluje po Domaši. Informovali o tom hasiči, kteří na místo nyní vyrazili.

V obci Pakostov v okresu Humenné poškodilo zemětřesení řeckokatolický chrám. „Nouzový stav. Zemětřesení poškodilo náš chrám,“ uvedla na Facebooku Řeckokatolická farnost Pakostov.

Otřesy byly cítit i v Česku

Otřesy zaznamenaly i měřicí stanice v České republice. Například v Ostravě, ale také v Hostýnských vrších byly otřesy na přístrojích velmi dobře pozorovatelné.

Foto: Geofyzikální ústav AV ČR

Otřesy zaznamenané na českém území na stanici Ostrava – Krásné Pole

Zemětřesení pocítili také v Maďarsku, Polsku, na Ukrajině a v Rumunsku. „Seděli jsme s partnerkou v obýváku, když se začalo se mnou třást křeslo a bylo slyšet slabý hukot. V kuchyni drnčely sklenice na policích. Celé to trvalo jen několik vteřin,“ uvedl webu sme.sk obyvatel košického sídliště Zápas.

„Obával jsem se, zda se nenarušila statika paneláku, a zvažoval jsem, že vyjdeme radši na ulici. Vzápětí jsem si uvědomil, že šlo pravděpodobně o zemětřesení,“ dodal obyvatel Košic.

Část Košičanů vyběhla na balkony. „Třásl se celý gauč. Nic takového jsem ještě nezažila,“ uvedla 37letá Michaela z Košic. Otřesy cítila také Oľga v košickém starém městě. „Třáslo se to asi 15 vteřin,“ řekla. „Seděla jsem u počítače v ložnici a začaly se třást skříně. Domnívala jsem se, že sousedé nad námi přesouvají nábytek, ale i tak se mi to zdálo jaksi hlučné,“ dodala Sylvia z města Snina.

Zemětřesení v Afghánistánu: více než 2400 obětí

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám