Hlavní obsah

Zelený Haag se sklonil před farmáři

Nizozemská vláda souhlasila s pozastavením svého plánu na drastické snížení emisí dusíku a amoniaku poté, co v zemských volbách výrazně uspěla strana podporující zemědělce.

Foto: Profimedia.cz

Caroline van der Plasová, šéfka Farmářského občanského hnutí, v nizozemském parlamentu

Článek

Premiér Mark Rutte oznámil v Haagu, že strana Křesťanskodemokratická výzva (CDA), jeden z jeho koaličních partnerů, chce znovu projednat závazek snížit do roku 2030 emise dusíku v zemi na polovinu.

Lidé na venkově cítí, že je tu někdo se selským rozumem
Caroline van der Plasová, šéfka farmářské strany

Rutte, který patří spolu s krajanem, místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem a Robertem Habeckem, německým ministrem pro hospodářství a ochranu klimatu, mezi nejzapálenější obhájce Green Dealu, tedy evropské zelené politiky, vzápětí prohlásil, že veřejnost by si neměla myslet, že koalice brzdí klimatickou neústupnost. „Nicméně se ve vládě objevily docela silné opačné názory,“ přiznal.

Wopke Hoekstra, šéf CDA a vicepremiér, však nenechal nikoho na pochybách, jak se věci mají: „Rok 2030 je pro nás nesplnitelný. Tlak blížícího se termínu odsunul řešení dál.“ Nizozemsko je jedním z největších producentů emisí skleníkových plynů v Evropě, přičemž zemědělství se na celkových emisích podílí 46 procenty. Aby do roku 2030 srazilo emise na polovinu, vláda posvětila drastické snížení stavů dojnic a prasat na výkrm.

Ve sporu o tepelná čerpadla přirovnali Habecka k Putinovi

Ekonomika

Jako žluté vesty

Vládní závazek zažehl spor s farmáři, kteří se obávají o své živobytí, protože nařízení by třetině z nich přineslo zánik, napsal list The Daily Telegraph. A tak vracejí úder protesty, při nichž traktory blokují silnice, letiště a supermarkety po celé zemi.

Farmáři se prostřednictvím strany BoeerBurgerBeweging (Farmářské občanské hnutí – BBB) založené v roce 2019 a vedené svéráznou Caroline van der Plasovou minulý měsíc stali triumfujícími vítězi provinčních voleb, když získali 15 ze 75 křesel a vyšvihli se na pozici s největší silou v horní komoře parlamentu. List Financial Times přirovnal BBB k francouzským žlutým vestám.

Caroline van der Plasová

Je jí 55 let. Je dcerou irské matky a nizozemského otce. Nejprve byla členkou křesťanské demokracie (CDA). Protože CDA podle ní zradila venkov, vystoupila z ní. Na první zasedání parlamentu v roce 2019 přijela na traktoru.

„Ve Francii se stala rozbuškou zvýšená daň z pohonných hmot, v Nizozemsku snížení emisí dusíku. V obou případech vlády budily dojem, jako kdyby vůbec nedomyslely sociální dopady,“ všiml si.

„Nepopírám klimatickou změnu. Farmáři si koneckonců jako první všimli, že půda je rok od roku sušší. Mnoho lidí se však ptá, co nám vlastně přinese, když budeme všichni jezdit v elektromobilech. Už teď nevědí, z čeho zaplatí účty,“ vysvětlila van der Plasová týdeníku Der Spiegel.

Na otázku, proč pro zemědělce ztělesňuje naději, odpovídá: „Možná proto, že hájím zájmy dlouhodobě opomíjených, tvrdě pracujících lidí. Haag je přehlížel, protože nežijí v centrech velkých měst. Teď cítí, že je tu někdo se selským rozumem. Nejde o chudobu, ale o respekt.“

Green Deal nejsou jen motory, jde o dohodu. Česko se otepluje dvakrát rychleji, než je světový průměr, říká klimatolog

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám