Hlavní obsah

Zelenskyj se na Ukrajině pustil do obří personální čistky

– Kyjev

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal 15 z celkem 24 gubernátorů i sedm vysokých představitelů tajné služby. V úterý to oznámil jeho úřad, uvedla Ukrajinska pravda. Současně požádal parlament o odvolání generálního prokurátora Jurije Lucenka a ministra zahraničí Pavla Klimkina.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Co se týká gubernátorů, dnes se uvolnila z funkce první část vedoucích oblastních vlád,“ uvedl vicekancléř Ruslan Rjabošapka. Gubernátoři jmenovaní předchozím prezidentem Petrem Porošenkem byli podle dekretu vystřídáni dočasnými náhradníky. Odchody dalších mají následovat, protože mluvčí prezidenta Julija Mendelová v pondělí oznámila že odejdou všichni.

Zelenskyj současně odvolal dva zástupce šéfa tajné služby SBU Oleha Frolova a Vladyslava Kosynského a pět náčelníků oblastních oddělení SBU. Frolov a Kosynskyj byli podle Rjabošapky vyhozeni, protože „byli zapleteni do mnoha nelegálních činností včetně těch, kterých se dopustili v průběhu předvolební kampaně.“

Vicekancléř dodal, že je to pro ně teprve začátek, protože jejich činy se budou řešit ještě procedurálně. Důvodem odvolání pěti gubernátorů bylo to, že se v jejich oblastech hodně pašovalo.

Vyměnit chce i generálního prokurátora

Zelenskyj požádal parlament, aby mu udělil souhlas s odvoláním generálního prokurátora Jurije Lucenka, kterého opakovaně kritizoval a který je na Ukrajině neoblíbený. „Žádost o uvolnění generálního prokurátora Jurije Lucenka byla podána a podepsána,“ řekl vicekancléř Rjabošapka před novináři. Uvedl i důvod: „Zákon praví, že prokurátorem může být jedině osoba s právnickými zkušenostmi. Ty Lucenko nemá.“

Lucenko byl vnímán jako člověk předchozího prezidenta Petra Porošenka, před jmenováním generálním prokurátorem vedl poslanecký klub Porošenkovy strany.

Zelenskyj požaduje i odvolání ministra zahraničí. Toho má v čele diplomacie vystřídat dosavadní náměstek ministra zahraničí Vadym Prystajko, který svého času býval ukrajinským zástupcem u NATO.

Zelenskyj současně jmenoval nového šéfa rozvědky. „Předsedou Vnější rozvědné služby byl jmenován Vladyslav Bucharev,“ řekl Rjabošapka. Bucharev byl bývalým zástupcem ředitele tajné služby SBU. Až do jmenování byl poslancem za opoziční stran Otčina expremiérky Julije Tymošenkové.

Reklama

Výběr článků

Načítám