Hlavní obsah

Zelenskyj: Protiofenziva nebyla úspěšná kvůli nedostatku vojáků a zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připustil, že dlouho očekávaná letní a podzimní protiofenziva ukrajinské armády neměla očekávaný úspěch kvůli přetrvávajícímu nedostatku zbraní a pozemních sil. Zdůraznil ale, že se Ukrajina nevzdává. Potřebuje pomoc zejména s rozvojem vlastního obranného průmyslu. Zelenskyj to uvedl v obsáhlém rozhovoru pro AP.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během své čtvrteční cesty za vojáky u Kupjansku v Charkovské oblasti

Článek

„Podívejte se, neustupujeme, (s tím) jsem spokojen. Bojujeme s druhou (nejlepší) armádou na světě,“ prohlásil s odkazem na ruskou armádu. Vzápětí ale dodal, že nemůže být spokojený s tím, že jeho země „přichází o lidi“. „Nedostali jsme všechny zbraně, které jsme chtěli, nemohu být spokojený, ale také si nemohu příliš stěžovat,“ podotkl.

Podle Zelenského je nadcházející zima další etapou války, zimní období zkomplikuje boje po letní protiofenzivě, která „nepřinesla kýžené výsledky kvůli přetrvávajícímu nedostatku zbraní a pozemních sil“, cituje ukrajinského prezidenta AP.

Zelenskyj také uvedl, že se obává, že válka mezi Izraelem a palestinským Hamásem hrozí zastínit konflikt na Ukrajině, protože konkurenční politické programy a omezené zdroje ohrožují tok západní vojenské pomoci Kyjevu.

Zelenskyj: Pro Ukrajinu bude jednodušší získat zpět Krym než Donbas

Evropa

„K rychlejšímu dosažení požadovaných výsledků není dostatek energie. To ale neznamená, že bychom se měli vzdát, že se musíme vzdát,“ řekl Zelenskyj. „Jsme si jisti svými kroky. Bojujeme za to, co nám patří,“ dodal.

„Žádal jsem o půjčky a licence na výrobu zbraní“

Ve výčtu úspěchů, kterých se jeho zemi podařilo ve válce dosáhnout, ukrajinský prezident zmínil postupné územní zisky proti lépe vyzbrojenému a opevněnému nepříteli, snížení síly ruské černomořské flotily v důsledku ukrajinských útoků, které překonaly protivzdušnou obranu a zasáhly její velitelství na okupovaném Krymu. Mezi pozitiva zařadil také fakt, že dočasný obilný koridor zřízený Kyjevem po odstoupení Ruska od „válečné“ dohody o zajištění bezpečného vývozu stále funguje.

Podle Zelenského nic neděsí Rusko více než vojensky soběstačná Ukrajina. Uvedl, že během posledního setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem žádal „o levné půjčky a licence na výrobu amerických zbraní“.

Zelenskyj poskytl rozhovor AP během své cesty do Charkovské oblasti na východě Ukrajiny.

Zelenskyj: Pro Ukrajinu bude jednodušší získat zpět Krym než Donbas

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám