Hlavní obsah

Zelenskyj pozval Orbána na mírovou konferenci do Švýcarska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval ve středu s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, kterého pozval na červnový mírový summit ve Švýcarsku. Vztahy mezi oběma politiky nejsou nejlepší, protože Budapešť nepodporuje vojenskou pomoc Kyjevu a kritizuje přístup Ukrajiny k maďarské menšině žijící v Zakarpatsku.

Foto: FB Viktora Orbána

Zelenskyj pozval Orbána na mírovou konferenci.

Článek

Orbán na Facebooku napsal, že Maďarsko je připravené přispět k takové iniciativě, která ukončí válku a povede k míru v Evropě.

Ukrajinský lídr na sociální síti X označil rozhovor za „dlouhý a smysluplný“. Pozici Budapešti označil Zelenskyj za důležitou, pokud se jedná o přiblížení míru a společné regionální bezpečnosti. „Tématem byla také integrace Ukrajiny do Evropské unie. Jsem přesvědčený, že rychlý vstup Ukrajiny do EU bude přínosem pro oba naše státy,“ dodal ukrajinský prezident.

Podle Orbánova mluvčího Bertalana Havasiho mluvili oba politici o důležitých otázkách maďarsko-ukrajinských vztahů, ale hlavním tématem byla podle mluvčího „otázka války a míru“.

Blahopřání Putinovi

Orbán jako jediný vrcholný politik z EU blahopřál ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi ke znovuzvolení. Podle Západu přitom volby nebyly svobodné ani spravedlivé. Orbán Putinovi napsal, že Maďarsko stojí na straně míru a že je „přesvědčené, že udržovat dialog je základní podmínkou pro co nejrychlejší zajištění míru“.

Budapešť udržuje s Moskvou spolupráci navzdory tomu, že Rusko už více než dva roky vede válku proti Ukrajině. Maďarská vláda kritizuje protiruské sankce a odmítá Ukrajině posílat zbraně.

Orbán pogratuloval Putinovi ke znovuzvolení. Jako jediný z EU

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám