Hlavní obsah

Zelenskyj nepřijede na summit NATO, pokud jeho vůdci neprojeví dostatek odvahy, zní z Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodlá osobně přijet na summit Severoatlantické aliance (NATO) do Vilniusu pouze v případě, že jeho účastníci budou mít „dostatek odvahy“ pro schválení takového výsledku, který bude pro Kyjev uspokojivý. Řekl to zástupce vedoucího prezidentské kanceláře v Kyjevě Ihor Žovkva.

Foto: Profimedia.cz

Zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Ihor Žovkva

Článek

„Prezident nepojede na summit, pokud budou mít lídři tendenci neprojevit dostatek odvahy, zatímco Ukrajina se vší vůlí, silou a vysokou morálkou bojuje proti ruské agresi,“ řekl Žovkva agentuře Reuters.

Ukrajinský prezident podle něj „nemá důvod ani čas“ jet do litevské metropole, „pokud nebude žádný výsledek“.

Zelenskyj chápe, že Ukrajina nemůže vstoupit do NATO během nynější války. Nevidí ale smysl v účasti na summitu Aliance, jestliže Kyjev neobdrží konkrétní signály o tom, kdy se bude moci stát jejím členem, dodal Žovkva.

Dodal nicméně, že Ukrajina je nyní k přijetí do NATO „blíže než před půlrokem“.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg už dříve informoval, že členské státy NATO na summitu ve Vilniusu 11. a 12. července nebudou jednat o formálním pozvání Ukrajiny do Aliance.

Ujistil nicméně, že země NATO budou hledat způsob, jak Ukrajinu k Alianci přiblížit. Počítá se například s vytvořením Rady NATO–Ukrajina, která by se měla poprvé sejít právě v litevské metropoli za účasti Zelenského.

Rovněž americký prezident Joe Biden nedávno prohlásil, že USA nebudou cestu Ukrajiny do NATO nijak usnadňovat a že Kyjev pro to musí splnit všechny podmínky.

Nebudeme Ukrajině vstup do NATO usnadňovat. Musí splnit všechny podmínky, řekl Biden

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám