Hlavní obsah

Tisíce delegátů klimatické konference v Glasgow trčí hodiny ve frontě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Před branami klimatické konference OSN v Glasgow se tvoří fronty stovek až tisíců delegátů a novinářů, kteří čekají již přes hodinu na to, až se na ně dostane řada u bezpečnostní prohlídky.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson (vlevo) a americký prezident Joe Biden se setkali na klimatické konferenci v Glasgow.

Článek

Podle jednoho z přítomných se situace zhoršila asi v devět hodin místního času (10:00 SEČ), kdy se ke vchodu nahrnuly tisíce lidí a organizátoři nebyli na podobný počet návštěvníků připraveni.

Lidé na sociálních sítích sdílí videa a fotografie z prostranství před vstupem do budovy, v níž v pondělí odpoledne přednese projev řada světových lídrů včetně amerického prezidenta Joea Bidena, německé kancléřky Angely Merkelové či britského premiéra Borise Johnsona.

Své poznámky má delegátům přednést rovněž český premiér Andrej Babiš. Nedorazí naopak turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Své rozhodnutí zdůvodnil nedostatečnými bezpečnostními podmínkami.

Podle britských médií a účastníků akce organizátoři frontu před vstupem nijak neusměrňují, takže se lidé hromadí v davu a bez bližších instrukcí i ohledu na opatření související s koronavirem se tlačí směrem ke vchodu. Podle reportérů The Guardian se fronta pohybuje jen velmi pomalu a mnoho lidí bude před vstupem čekat zřejmě řadu hodin.

Klimatická konference v Glasgow může skončit fiaskem, prohlásil Johnson

Zahraniční

V Glasgow na rozdíl od neděle neprší, podle lidí z místa tam však fouká poměrně silný vítr, který rovněž začal strhávat velký transparent před vchodem na konferenci.

„Vítejte na COP26. Dlouhé fronty u vstupu, někteří vyjednavači nestíhají schůzky a už tu padá transparent,” napsal reportér britské televize ITV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám