Hlavní obsah

Johnson zahájil klimatickou konferenci: Zbývá nám minuta do půlnoci, musíme jednat

Glasgow

Klimatickou konferenci v Glasgow zahájil v pondělí odpoledne britský premiér Boris Johnson. Delegáty přivítal analogií s nejslavnějším místním fiktivním rodákem Jamesem Bondem. Lidstvo je podle Johnsona ve stejné situaci jako agent 007, který musí zneškodnit tikající bombu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Boris Johnson zahájil svým proslovem klimatickou konferenci v Glasgow.

Článek

„Zbraň soudného dne je skutečná a její hodiny tikají ve zběsilém rytmu stovek miliard turbín a systémů... a pokrývají zemi dusivou pokrývkou oxidu uhličitého,“ řekl Johnson na úvod konference.

„Možná se necítíme jako James Bond. Ne všichni vypadáme jako James Bond. Ale máme příležitost učinit tento summit tím, kdy lidstvo začne bombu zneškodňovat,” pokračoval v analogii.

„Čím déle budeme čekat, tím větší cenu zaplatíme”

Britský premiér dále hovořil o nutnosti rychlé akce a následků, které budou následovat, pokud k ní nedojde – lesních požárů, sucha, hladovění a záplav.

„Čím déle budeme čekat, tím větší cenu zaplatíme, až budeme nuceni zasáhnout,“ nabádal ostatní delegáty.

Tisíce delegátů klimatické konference v Glasgow trčí hodiny ve frontě

Evropa

Johnson připomněl, že teď mají státníci v rukou budoucnost svých dětí. Vrátil se také k měsíc starým slovům švédské aktivistky Grety Thunbergové, že všechno budou jenom kecy, pokud se sliby nebudou plnit.

Britský premiér poté přešel do optimističtějšího tónu. Hovořil o sázení nových stromů či hledání inovativních metod výroby energie. „My z vyspělejších zemí musíme pochopit zodpovědnost, kterou máme vůči zbytku světa,” dodal.

„Jinak nás budou soudit. Budou nás soudit děti, které ještě ani nejsou na světě. Naši šanci nesmíme promeškat, jinak nám nikdy neodpustí. Budou nás soudit s hořkostí a záští, které zastíní současné klimatické aktivisty. A budou mít pravdu,” řekl Johnson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám