Hlavní obsah

Ze zdí moskevských domů mizí pamětní cedulky obětí stalinských represí

– Moskva

Ze zdí moskevských domů začaly mizet památeční cedulky připomínající oběti tzv. Velkého teroru neboli stalinských politických represí z dob SSSR. Informuje o tom ruský list Kommersant. Původní ruský projekt „Poslední adresa“ připomínající přes 680 tisíc zastřelených lidí se rozšířil také na Ukrajinu a do Česka.

Foto: Mlarisa, CC BY-SA 4.0

Jedna z cedulek projektu Poslední adresa, Rusko

Článek

Na mizení cedulek začali upozorňovat obyvatelé centra Moskvy na sociálních sítích minulý měsíc. Šlo o domy v ulicích Bolšaja Poljanka, Novokuzněckaja, cedulky ale někdo odmontoval také z fasády v Lavrušinském pěreulku a v okolí Tverské ulice.

Podle Vladimira Rižkova, člena Moskevské městské rady, jde o „naplánovanou akci neznámých extremistických stalinistických organizací“, učinil proto oznámení na policii.

Koordinátorka projektu Oksana Matijevskaja je ale přesvědčena, že plošné odstraňování informačních cedulek je spojeno s útoky úřadů na ruskou lidskoprávní organizaci Memorial, která byla soudně zlikvidována.

Uchovávání paměti o obětech represí je přitom stále považováno za legitimní aktivitu. Cedulky s vyznačením Poslední adresy se ale staly terčem útoků i v Petrohradu, upozornil Kommersant.

V letech 1937-1938 bylo za vlády Josifa Stalina v SSSR z politických důvodů zatčeno 1,37 milionu lidí, z nichž 681 692 bylo zastřeleno.

Poslední adresa

Projekt Poslední adresa (Poslednij adres) existuje v Rusku od roku 2014. Jeho iniciátorem je publicista Sergej Parchomenko.

Připomíná osudy lidí, kteří se stali obětí represí stalinského režimu.

Na zdech domů, kde tito lidé žili v době svého zatčení, jsou umístěny pamětní tabulky velikosti dlaně nesoucí základní údaje o člověku, který se po zatčení na místo svého bydliště už nikdy nevrátil.

Tyto stejné nevelké tabulky tvoří dohromady společný neohraničený památník.

Po Ukrajině (Ostannja adresa – Ukraina) byla Česká republika druhou zеmí, kam se projekt rozšířil. Realizuje jej Ústav pro studium totalitních režimů.

Nestyďme se. Obnovme stalinské represe, vyzval ruský poslanec

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám