Hlavní obsah

Do Německa může letos přijít až půldruhého miliónu migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německé úřady považují za možné, že letos do země přijde dohromady až 1,5 miliónu žadatelů o azyl. Je podle nich třeba počítat s tím, že jenom v posledním čtvrtletí jich může dorazit až 920 000, uvedl v noci na pondělí německý bulvární deník Bild s odvoláním na interní prognózu nejmenovaných úřadů. Ministerstvo vnitra čísla zpochybnilo.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Němečtí dobrovolníci tureckého původu v Berlíně rozdávají jídlo a pití migrantům čekajícím na registraci.

Článek

Prognóza počítá s tím, že denně bude zaznamenáno šest až deset tisíc ilegálních překročení hranic.

Podle odhadu nelze očekávat, že do zimy počet přicházejících migrantů citelně poklesne. V tajných dokumentech se podle Bildu také píše o možném zhroucení zaopatření uprchlíků. Už nyní chybí například obytné kontejnery a sanitární zařízení. Obce jsou na hranicích svých možností.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Také ministr vnitra spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko Lorenz Caffier (CDU) nedělníku Welt am Sonntag řekl, že letos v Německu očekává 1,2 až 1,5 miliónu uprchlíků. Dodal, že mnoho ze spolkových států už nemůže udělat více.

Sociálnědemokratický premiér Porýní-Falce Malu Dreyer uvedl, že dobrovolníci jsou vyčerpaní, a další představitel SPD Thomas Opperman dodal, že milión uprchlíků by mohl být na hranicích schopnosti Německa je ubytovat.

Podobně se vyjádřil i předseda německého svazu měst a obcí Gerd Landsberg pro Passauer Neue Presse: „Když by příliv pokračoval jako teď, města a obce v Německu by péči o uprchlíky, jejich ubytování a integraci nezvládaly.”

Spolková vláda dosud oficiálně uváděla, že čeká 800 000 nově příchozích uprchlíků.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière několikrát zdůraznil, že je obtížné odhadovat přesné počty příchozích běženců. Mnoho z nich se totiž odmítá registrovat a další navzdory registraci odcházejí jinam.

Mluvčí vnitra podle agentury DPA vyjádřil nad počtem 1,5 miliónu migrantů pochybnosti. Podle jeho slov není možné stavět předběžný propočet na velkém počtu běženců, kteří přišli do Německa během září: "My stále vycházíme z toho, že v zimních měsících se migrační tlak sníží." Zmínil i aktuální jednání mezi Evropskou unií a tureckou vládou o omezení přívalu uprchlíků, která by na počet žadatelů o azyl mohla mít konkrétní vliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám