Hlavní obsah

Zázrak se nekonal, Belgičan v kómatu nekomunikuje

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Belgičan, který leží 23 let v kómatu a loni v listopadu měl údajně začít komunikovat přes speciální dotekovou klávesnici, na které vyklepává vzkazy, ve skutečnosti nekomunikuje. Potvrdil to další výzkum i lékař, který se o něj stará a byl loni přesvědčen, že Rom Houben s ním začal komunikovat. Bezvědomí však není ani zdaleka tak hluboké, jak se původně myslelo.

Článek

„Příběh Roma je o diagnostikování vědomí a ne o komunikaci,“ sdělil neurolog Steven Laureys BBC čtvrt roku poté, co uvedl, že pacient komunikuje. V listopadu také bylo zveřejněno video, na němž muž na speciální klávesnici za pomoci lékaře vyťukává vzkazy.

Terapeutka pracující s Hobenem uváděla, že cítí tlak ze strany jeho ruky a prstu, který ji vedl k určitým klávesám na klávesnici.

Laureys však nadále tvrdí, že muž je mnohem více při vědomí, než se soudilo. Opustil však své předchozí přesvědčení, že komunikace je cílená. Výzkum prováděný na Houbenovi a dalších pacientech ukázal, že metoda komunikace přes komunikátor nefunguje. Výsledky studie byly prezentovány v pátek v Londýně.

Houbenova matka loni v nadšení dokonce uváděla, že její syn napíše knihu, kterou psal za pomoci terapeutky. [celá zpráva]

Jiní lékaři však měli o způsobu komunikace značné pochybnosti. Byla až příliš dokonalá.

Přesto případ ukázal na důležitý aspekt pacientů v komatu. Ukázalo se, že jsou při vědomí, což klade další otázky - zda cítí bolest nebo nějak jinak strádají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám