Hlavní obsah

Zatkli teroristu spojeného s útokem na noční klub v Istanbulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

V Kyrgyzstánu byl zadržen terorista podezřelý z účasti na novoročním útoku v roce 2017 v istanbulském klubu Reina, který si vyžádal 39 mrtvých a 65 zraněných. Za masakr v klubu byl odsouzen Uzbek Abdulkabis Mašaripov, ten však byl jen vykonavatelem plánu. Vraždil pro peníze.

Foto: Reuters TV/Handout

Vrah z istanbulského klubu na kamerovém záznamu

Článek

Kyrgyzský státní výbor pro národní bezpečnost po zadržení podezřelého uvedl v prohlášení zveřejněném státní tiskovou agenturou TRT, že se podařilo zjistit, že zadržený byl zapojený do významného teroristického útoku, jehož následkem zemřelo 39 občanů z 18 zemí.

Kyrgyzstán nezveřejnil jméno ani věk podezřelého.

V klubu vraždil Uzbek Abdulkadir Mašaripov, který střílel v prvních hodinách nového roku 2017 po lidech v klubu z automatu AK-47. K útoku se přihlásil Islámský stát, nešlo však o typický útok jeho příznivců.

Útočník z Istanbulu se přiznal. Zatkli ho i se čtyřletým synem a třemi ženami

Evropa

Uzbek nepodnikl sebevražedný atentát a připravil si únikovou cestu, kterou se mu podařilo využít. Od klubu se nechal odvést do čtvrti Zeytinburn, kde na něj čekala manželka s dětmi.

Tam strávil zbytek noci a pak odjel se čtyřletým synem do luxusního bytu v Başakşehiru, jež si najal Iráčan Ali Džamíl Muhammad. Při razii byl vedle Mašaripova zadržen i Iráčan a tři ženy egyptského původu.

Mašaripov měl za útok dostat 150 tisíc dolarů. Ty policie zabavila, když provedla 15. ledna razii v jiném konspiračním bytě ve čtvrti Silivri.

Byl to vůbec první teroristický útok Islámského státu na území Turecka, což vedlo k tomu, že Turecko začalo aktivně vystupovat proti IS.

Terorista z klubu Reina už má jméno, stále ale prchá

Evropa

Mašaripov se původně k činu přiznal po nalezení jeho otisků prstů v klubu. I když později tvrdil, že je nevinný, byl v září 2020 odsouzen, dostal 40 doživotních trestů plus další tresty v souhrnu 1368 let.

Na 1432 let byl odsouzen jeho komplic Iljas Mamasaripov za napomáhání vraždě, pokusu o vraždu a zvrácení ústavního pořádku. Měl původně stát za plánem útoku.

Lidí v pozadí však muselo být více. V případu bylo odsouzeno dalších 58 lidí, většinou však jen za členství v teroristické organizaci.

Atentátníkovi v istanbulském klubu musel někdo pomáhat, tvrdí bezpečnostní expert

Evropa

O vazbě na Kyrgyzstán se spekulovalo už při zadržení střelce.

Reklama

Výběr článků

Načítám