Hlavní obsah

Zastřelili medvěda, který v Liptovském Mikuláši zranil pět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý zastřelili medvěda, který 17. března zranil v ulicích slovenského města Liptovský Mikuláš pět lidí. K jeho identifikaci použili dron s biometrií.

Liptovským Mikulášem pobíhal medvědVideo: Reuters

 
Článek

Ministr životního prostředí Tomáš Taraba (Slovenská národní strana) ve středu na sociální síti poděkoval všem složkám, které se podílely na identifikaci a eliminaci medvěda. V souvislosti s výskytem většího množství medvědů vyhlásili minulý týden mimořádnou situaci ve většině okresů Banskobystrického kraje a na severu Slovenska.

V neděli 17. března téměř na pravé poledne běhal po Liptovském Mikuláš medvěd, který útočil na lidi. Zranění utrpělo pět osob ve věku od 10 do 72 let. Utrpěli většinou škrábance a kousance a po ošetření byli všichni propuštěni do domácí péče.

Policistům se pak podařilo medvěda dostat mimo město. „Medvěd byl vytlačen do lesa mezi Iľanovem a Závažnou Porubou,“ uvedla slovenská policie na sociální síti. Obyvatelé města líčili, že lidé při útěku přeskakovali ploty a snažili se dostat do bezpečí. Většina diskutujících volala po urychleném řešení situace.

Foto: Liptov112 / Facebook

Medvěd v Liptovském Mikuláši

Do akce tak vyrazili myslivci i zásahový tým. „Medvěd poté přeplaval přes řeku Váh a ztratil se mimo obytné zóny,“ konstatovala mluvčí Liptovského Mikuláše Viktória Čapčíková. Medvěd se pak ukrýval přes týden v okolních lesích, až ho vypátrali pomocí zmíněného dronu.

Slovenská policie 15. března informovala o případu páru, který pronásledoval medvěd na západní straně Demänovské doliny v Nízkých Tatrách. Liptovský Mikuláš se nachází nedaleko. Při úprku před šelmou tehdy zemřela 31letá žena z Běloruska, která spadla do rokliny a smrtelně se zranila.

Neměl jsem ani dvě vteřiny. Napadení popisují kontakt s medvědem v Liptovském Mikuláši

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám