Hlavní obsah

Neměl jsem ani dvě vteřiny. Napadení popisují kontakt s medvědem v Liptovském Mikuláši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liptovský Mikuláš

Pět lidí, které v neděli v ulicích města Liptovský Mikuláš napadl za bílého dne medvěd, vylíčili tento traumatizující zážitek a shodují se v tom, že si mysleli, že odbila poslední chvíle jejich života. Všichni jsou obyvatelé města, které vyhlásilo mimořádnou situaci, protože medvěd ještě stále nebyl uloven a může se pohybovat v okolí.

Liptovským Mikulášem utíkal medvědVideo: Reuters

 
Článek

Medvěd se v neděli pohyboval po městě asi dvacet minut. Na bezpečnost obyvatel Liptovského Mikuláše dohlíží od té doby šest hlídek, k dispozici je dron s termovizí, noční vidění, pozorovací technika, fotopasti i střelné zbraně. „Spolupracujeme s myslivci a požádali jsme je, aby zaslali na ministerstvo životního prostředí žádosti o odstřel synantropního (žijící v těsné blízkosti člověka – pozn. red.) medvěda,“ uvedlo vedení města.

Stále to mám před očima

Poškození připravují hromadnou žalobu na stát a chtějí vymáhat odškodné za ohrožení svého života a zdraví. „Stále to mám před očima, nemůžu spát, pláču, mám v sobě strach, který se nedá zastavit,“ řekla deníku Nový čas Denisa, které šelma zranila ruku.

Denisa se bojí vyjít z domu a říká, že útok medvěda je pro ni trauma na celý život. Její manžel uvedl, že medvěd chtěl na Denisu zaútočit opakovaně, ale neznámý řidič projíždějící kolem zatroubil a tím ho odplašil. „Nebýt toho, manželka už možná nežije,“ dodal.

Nechoďte mimo obytné části. Liptovský Mikuláš vyhlásil kvůli medvědovi mimořádnou situaci, šelmu čeká smrt

Zahraniční

Filip vyjel v neděli se svým třináctiletým synem na projížďku na kolech. „Syn najednou řekl: ‚Táto, medvěd.‘ A vzápětí jsem ležel na zemi tváří v tvář šelmě. Byl to šok a pořádná rána. Medvěd do mě narazil zezadu. Syn měl tolik duchapřítomnosti, že odjel bokem,“ líčil dramatickou situaci Filip. „Medvěd se nějak zamotal do mého kola, já ho kopal a strašně jsem křičel. Zasáhl mě pazoury do tváře, kousl mě do boku a do břicha,“ uvedl.

Foto: Liptov112 / Facebook

Medvěd v Liptovském Mikuláši

Byl celý od krve

Filip byl celý od krve, ale musel uklidňovat vystrašeného a plačícího syna. „Bude to asi dlouhá cesta, než se z toho dostane. Mé rány se zhojí, ale jeho dětská dušička se s tím musí nějak vypořádat,“ dodal.

Dvaasedmdesátiletý Ján byl nejstarším člověkem, kterého medvěd napadl. „Nejradši bych na to rychle zapomněl. Mám velké bolesti hlavy,“ řekl důchodce, který se před útokem medvěda snažil ukrýt za sloup veřejného osvětlení.

„Neměl jsem ani dvě vteřiny na reakci. Vykročil jsem na silnici, medvěd stál dva metry ode mě a okamžitě se na mě vyřítil. Na hlavě mám šest stehů. Museli mi píchnout injekci proti bolesti i vzteklině,“ uvedl.

Po útoku ve slovenských horách měl medvěd podle svědectví krvavou tlamu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám