Hlavní obsah

Zasáhli jste do naší prezidentské kampaně, viní slovenský ministr českou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrušení společného jednání české a slovenské vlády z české strany považuje šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár (Směr) za zasahování do prezidentské kampaně na Slovensku. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) zrušila společné zasedání vlád v reakci na smířlivou rétoriku kabinetu vedeného Robertem Ficem (Směr) směrem k Rusku.

Foto: Ruské ministerstvo zahraničí, Reuters

Juraj Blanár a Sergej Lavrov na snímku z minulého víkendu

Článek

„Je to především vyjádření českých kolegů, kteří teď nemají velkou důvěru v rámci České republiky. Důvěra české vlády je na úrovni 17 procent. Tím, co udělali, podle nás zasáhli do prezidentské volební kampaně,“ uvedl Blanár v diskusi veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS).

Prezidentské volby se uskuteční na konci března, mezi hlavní favority patří šéf vládního Hlasu Peter Pellegrini a bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok.

„Pouze máme jiný názor“

„My neuděláme žádný krok, abychom zhoršili tyto unikátní vztahy. S Českou republikou máme nadstandardní vztahy a postoj české vlády na tom nic nezmění. Naše vztahy pokračují, máme pouze jiný názor na řešení konfliktu na Ukrajině,“ zdůraznil šéf slovenské diplomacie.

Poslanec nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko (PS) Martin Dubéci varoval, že Slovensko směřuje mílovými kroky do izolace. „To, co se nepovedlo Vladimírovi Mečiarovi za pět let, se této vládě povedlo za pět měsíců,“ konstatoval Dubéci. Opoziční poslanec upozornil, že se zhoršují vztahy Slovenska nejen s Českem, ale také s Polskem a dalšími spojenci.

Blanár připustil, že Slovensko nedostalo pozvánku na nedávnou telekonferenci o Ukrajině, protože Slovenská republika nepodporuje vyslání vojáků na Ukrajinu. „To, že nás nepozvali, vnímám jako pochopitelné, protože nebudeme podporovat toto válečné štváčství,“ konstatoval slovenský ministr zahraničních věcí, který se nedávno v Turecku setkal se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. „Řekl jsem, že válka na Ukrajině je porušením mezinárodního práva a je potřebné hledat mírová řešení,“ dodal Blanár.

Lavrov měl v rozhovoru říct, že Rusko je připravené jednat o míru, ale musí být pozvané. Blanár zdůraznil, že Slovensko je pro územní celistvost Ukrajiny s perspektivou Evropské unie. Na otázku, zda je Rusko pro Slovensko hrozbou, Blanár přímo neodpověděl. „Ruská federace nás nenapadla a neučinila nic, co by bylo nepřátelské. Válka na Ukrajině není válka Slovenské republiky,“ uvedl Blanár.

České vládě došla trpělivost s Ficem. Ruší společná jednání

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám