Hlavní obsah

Po útoku ve slovenských horách měl medvěd podle svědectví krvavou tlamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tělo 31leté Tatiany, která v pátek při útoku medvěda v Nízkých Tatrách nad Demänovskou dolinou spadla ze skály a zemřela, 120kilogramový samec pak několik metrů tahal jako svou kořist. Podle svědectví měl mít medvěd po útoku krvavou tlamu.

Foto: Horská záchranná služba

Zásah slovenských záchranářů u tragického útoku medvěda

Článek

Jak informoval deník Nový čas, devětadvacetiletý Constantin a jednatřicetiletá Tatiana z Běloruska narazili na túře na medvěda a v panice se dali na útěk každý jiným směrem. Šelma pronásledovala ženu, která při útěku spadla do rokliny.

„Medvěd k ní slezl a podle záchranářů táhl tělo přes dvacet metrů jako kořist. Zohavenou ji našel záchranář,“ uvedl list.

Záchranář prý v medvědovi poznal problémovou šelmu, se kterou byly problémy i v minulosti - loni se měl pohybovat na golfovém hřišti v Tálech, zásahový tým prý už tehdy doporučoval zvíře zabít.

„Měl jsem u sebe služebního psa Hektora, který mě před medvědem chránil. Našel oběť a štěkáním ji označil, ale když k ní přišel, medvěd vůbec nejevil známky plachosti. Až pes ho vytlačil do bezpečné vzdálenosti,“ líčil páteční situaci zástupce náčelníka horských záchranářů Jakub Filipko, který ženu našel.

Nechoďte mimo obytné části. Liptovský Mikuláš vyhlásil kvůli medvědovi mimořádnou situaci, šelmu čeká smrt

Zahraniční

„Medvěd se však začal pohybovat směrem ke druhé záchranné skupině, na což jsem je upozornil a vzápětí padl výstřel, kterým medvěda odplašil příslušník policie,“ dodal záchranář.

Jeho slova upřesnila Vladimíra Fabriciusová, šéfka sekce ochrany přírody a biodiverzity na ministerstvu životního prostředí. Popsala, že medvěd má jako jediný na uchu značku, kterou záchranář viděl.

„Všiml si i krve na jeho tlamě, proto se domníváme, že to byl predační útok. Děvče zřejmě tahal asi 20 metrů a ani po příchodu záchranáře se nesnažil od své ,kořisti´ vzdálit,“ citoval ji Nový čas.

Tatiana utrpěla při pádu do rokliny úraz hlavy, kterému podlehla. Soudní lékař určil jako příčinu smrti selhání centrálního nervového systému z důvodu pádu z výšky, který způsobil devastační zranění hlavy. Constantina našli záchranáři ukrytého pod skalním převisem bez zranění.

„V terénu jsme instalovali několik fotopastí, budeme asi 120kilového samce monitorovat a zřejmě dojde k jeho eliminaci,“ uvedla Fabriciusová při obhlídce místa tragédie.

Pohybovali se v části, kde neměli

Dvojice narazila na medvěda na území, které patří do pátého stupně ochrany, kde se může chodit jen po vyznačených chodnících, a i to jen v přesně vymezených obdobích. Část, kde došlo ke střetu dvojice s medvědem, je do 15. června pro veřejnost uzavřená. Deník Nový čas připouští, že dvojice zabloudila a nevěděla přesně, kde se nachází.

Oba občané Běloruska žijí dlouhodobě v Polsku a Constantin pracoval ve středisku Jasná jako lyžařský instruktor. Na konci sezony pozval k sobě svou přítelkyni, pro kterou se střet s medvědem stal osudným.

Medvěd útočil v ulicích Liptovského Mikuláše. Lidé sdílejí záběry

Evropa

V neděli v poledne běhal medvěd i po nedalekém městě Liptovský Mikuláš, kde zranil pět lidí ve věku 10 až 72 let. Zatím není jasné, zda může jít o stejného jedince jako v horách.

Náměstek ministra životního prostředí Filip Kuffa (Slovenská národní strana) po zasedání krizového štábu města potvrdil, že předloží návrh zákona, který by umožnil eliminování medvědů i mimo intravilán měst a obcí.

„Problémem je celá populace medvědů, která je příliš vysoká,“ poznamenal. Šelmy podle něj také změnily své chování. „Nikdy se nestalo, aby medvědi útočili na lidi až v takové míře,“ uvedl Kuffa.

Slovensko chce společně s Rumunskem tlačit na Evropskou komisi, aby medvěd měl nižší status ochrany v rámci Evropské unie.

Útok medvěda na Slovensku: Obětí je 31letá Běloruska. Při úprku zřejmě spadla ze skály

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám