Hlavní obsah

Hráz na Urale nevydržela tlak vody. Tři lidé jsou mrtví, 2400 domů je zaplaveno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poškozená hráz přehrady v ruském Orsku nevydržela tlak vody a zcela se protrhla, uvedla v sobotu ráno agentura TASS. Zaplaveno bylo 2400 domů. Evakuováno bylo 711 lidí včetně 210 dětí, uvedla agentura Interfax. Objevena byla tři mrtvá těla.

Hráz na Urale nevydržela tlak vody. Tři lidé jsou mrtví, 2400 domů je zaplavenýchVideo: Reuters

 
Článek

Hladina vody se podle agentury v zaplavených oblastech od pátku zvýšila, přičemž kulminace se teprve čeká. Úřady se domnívají, že voda ustoupí nejdříve za týden a půl až dva týdny.

Foto: Profimedia.cz

Záplavy v Orsku

Hráz sloužící k regulaci vody se protrhla ve Starém Městě, tedy v části města se 190 tisíci obyvatel ležícího na asijském břehu Uralu. Ve městě je v ulicích asi půl metru vody, v některých oblastech jsou ale vidět jednopatrové domy zaplavené až po střechu.

Po protržení hráze v Rusku hrozí zatopení obydlí 10 tisíc lidí

Evropa

Hráz se protrhla po několika dnech silných záplav v oblasti, kde byl vyhlášen ve čtvrtek stav nouze a připraveno bylo 495 evakuačních středisek s kapacitou přes 82 tisíc lidí.

Foto: Russian Emergencies Ministry, Reuters

Evakuace obyvatel Orsku

Orsk leží na řece Ural po proudu od Iriklinské přehrady, ze které musely po prudkém zdvižení hladiny úřady upustit rekordní množství vody, napsal ruskojazyčný server BBC.

Tři mrtví

V Orsku byla nalezena těla tří obětí. „Našli jsme těla tří lidí: dvě na ulici a jedno v domě. Poslední jmenovaný se v pátek večer odmítl evakuovat,“ uvedly ruské úřady.

U dvou není jasné, zda jsou přímými oběťmi povodní: „Neproběhla ještě soudní a medicínská expertíza, ale předběžně se (smrt) zatím nespojuje s utopením, protože v domě a na zahradě nebyla žádná voda,“ uvedla kancelář gubernátora.

„Každé tělo bylo nalezeno na jiném místě. Domy jsou ve Starém Městě, jemuž hrozí zaplavení,“ dodala kancelář.

Město se nachází asi 100 kilometrů jihovýchodně od jižního cípu pohoří Ural a protéká jím řeka Ural, která dělí aglomeraci na Nové Město, nacházející se v Evropě, a Staré Město, které je už v Asii. Asi 15 kilometrů jižně od města je hraniční přechod s Kazachstánem.

Foto: Russian Emergencies Ministry, Reuters

Evakuace obyvatel v zatopeném Orsku

Reklama

Výběr článků

Načítám