Hlavní obsah

Západ nás vtahuje do druhé studené války, tvrdí ruský premiér Medvěděv

Moskva

Spojené státy a jeho spojenci vtahují Rusko do druhé studené války. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg to prohlásil předseda ruské vlády Dmitrij Medvěděv, když poukázal na to, že ekonomické sankce, které nedávno Západ v souvislosti s krizí na Ukrajině vůči Moskvě zavedl, připomínají podobná opatření z dob soupeření se Sovětským svazem. Podle Medvěděva ale současné sankce Rusko nepoškodí.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

„Pomalu, ale jistě se blížíme druhé studené válce, kterou nikdo nepotřebuje,“ řekl Medvěděv a upozornil, že Moskva na sankce ze strany USA a EU nijak zvlášť tvrdě nereagovala, i když by mohla.

Podle něj nese hlavní vinu americký prezident Barack Obama, jehož obvinil z nedostatku „politického taktu“.

Nynější tlak podle Medvěděva nejenže Rusko nezlomí, ale skončí s odchodem Obamy z Bílého domu v roce 2016. „Obamu vystřídá jiný prezident a na ty sankce všichni zapomenou,“ uvedl. Pokud by měl být sankční režim ze strany Západu přitvrzen, má Rusko připravenou odvetu. „Pokud bychom hovořili o nejhorším scénáři, pak, třebaže jsme proti jakýmkoli sankcím, obsahuje náš soubor odvetných opatření nejen opatření k postupnému zlepšení naší ekonomiky, ale také opatření, která mohou zasáhnout jisté státy,“ varoval ruský premiér.

Sankce prý mohou být ku prospěchu

Podobně hovořil Medvěděv v úterý v Dumě, když prohlásil, že sankce mohou být Rusku ku prospěchu, protože jsou popudem, aby se Rusko konečně ekonomicky více osamostatnilo a také orientovalo více na východ. Výrazem toho je nynější návštěva prezidenta Vladimira Putina v Číně, kde mimo jiné jedná o dodávkách ruského plynu.

Související témata

Foto: Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Pool, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Medvěděv upozornil na to, že se Rusko bude sankcím bránit u mezinárodních soudů i Světové obchodní organizace.

Reklama

Související články

Putin pohrozil západním firmám v Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin nevidí důvod, aby Moskva reagovala na novou vlnu sankcí ze strany Spojených států a Evropské unie. Současně ale upozornil, že...

Výběr článků

Načítám