Hlavní obsah

Založme novou stranu, je to nutné, nabádá Macrona ministr

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie

Klíčoví spojenci vyzvali francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (43), aby se zbavil své nevýkonné politické strany Republika v pohybu (LREM) a nahradil ji novou.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Emmanuel Macron

Článek

Tuto myšlenku vyslovil Bruno Le Maire (52), francouzský ministr hospodářství, v pondělí v televizi BFM. Řekl, že doufá, že se podaří vytvořit „prezidentskou stranu, která by sjednotila všechny, kteří chtějí podpořit kandidaturu Emmanuela Macrona v roce 2022“, a která by mu přinesla znovuzvolení do prezidentského úřadu, pokud se rozhodne kandidovat.

Stéphane Séjourné (36), poslanec LREM a Macronův politický poradce, se pro Le Journal du Dimanche vyslovil pro vytvoření „velké francouzské demokratické strany“, která by spojila různé proudy v rámci parlamentní většiny „pro volby v roce 2022“.

ON-LINE: Musíme zabránit vlně uprchlíků, apeluje Macron

Blízký a Střední východ

Komentátoři tvrdí, že vytvoření nové, širší strany by Macronovi umožnilo „změnit značku“ a přivést na politickou scénu nové osobnosti z pravého a levého středu spektra, které se zdráhají spojit s nefunkční LREM.

Reklama

Výběr článků

Načítám