Hlavní obsah

Žaloba chce pro kapitána Costy Concordie 26 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italští žalobci navrhli v pondělí v Grossetu pro kapitána ztroskotané lodě Costa Concordia trest vězení v délce 26 a čtvrt roku. Současně požádali, aby byl kapitán Francesco Schettino zadržen a byla na něj uvalena vazba.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Kapitán Costy Concordie Francesco Schettino (vlevo) u přelíčení

Článek

Schettinovo zadržení je podle žalobkyně Marie Navarrové nezbytné vzhledem k nebezpečí, že by mohl zmizet ze země. Má dům ve Švýcarsku a mnoho přátel žijících v zahraničí.

Žaloba zmínila výši trestu v závěrečné řeči. Kapitán je stíhán za vícenásobné zabití, nedbalost a opuštění lodi. Žalující strana uvedla, že kapitán se nevrátil na loď, ani když k tomu byl vyzván. Navarrová řekla, že si život tehdy zachránil bez toho, „že by mu jen navlhly boty”. Podle ní Schettino „myslel vždy jen na sebe”.

Nové videozáznamy ukazují chaos a hrůzu na palubě ConcordieVideo: Novinky/Reuters

Další žalobce Stefano Pizza označil Schettina za „nedbalého hlupáka”. Podle Pizzy je „schopným hlupákem” ten, kdo „si myslí, že vše zvládne, přitom ale vyvolá nebezpečnou situaci a způsobí škody”. „Nedbalým optimistou” je pak někdo, kdo „optimisticky přecení své schopnosti”. Schettino podle něj ztělesňuje obě dvě definice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Costa Concordia odtažena do Janova k sešrotování Video: Reuters

Při potopení lodi, jejíž dno rozpáral útes, když s ní kapitán zamířil příliš blízko k ostrovu Giglio, zahynulo 32 osob. Na palubě bylo v tu dobu 4229 lidí.

Obžaloba tento týden skončí svoje vystoupení před soudem a prostor dostane obhajoba, která by měla své závěrečné argumenty předložit do konce týdne. Pak bude vynesen verdikt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám