Hlavní obsah

Zákrok policie proti truchlícím ženám v Londýně byl v pořádku, rozhodl inspektor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přezkoumání policejního zásahu na březnové vzpomínkové akci v Londýně za zavražděnou Sarah Everardovou je u konce. Metropolitní policie nejednala nepatřičně a zákrok nebyl tvrdý, rozhodl vrchní policejní inspektor Thomas Winsor. Riziko šíření koronaviru bylo podle něj příliš vysoké na to, aby ho mohli strážci zákona ignorovat.

Foto: Profimedia.cz

Vigilie za zavražděnou Sarah Everardovou

Článek

K pietní akci došlo v sobotu 13. března večer. Truchlící Londýňané se shromáždili v parku, aby uctili památku 33leté ženy, z jejíž vraždy byl obviněn policista. Čtyři účastníci akce byli zatčeni. Tvrdý zásah policistů vyvolal kritiku ze všech částí politického spektra. Ministryně vnitra Priti Patelová a londýnský starosta Sadiq Khan si vyžádali oficiální prošetření incidentu.

Nenarazili jsme ale na nic, co by naznačovalo, že policisté jednali nepatřičně či nepřiměřeně těmto náročným okolnostem.
Sir Thomas Winsor, vrchní policejní inspektor

Závěry přezkumu nyní oznámil vrchní policejní inspektor Winsor. „Myslím na rodinu a přátele Sarah Everardové, kteří si procházejí nepředstavitelnou bolestí,” řekl na úvod.

Podle Winsora byla řada věcí, které policie měla udělat jinak a lépe, zejména ve světle toho, že šokující vražda Everardové vyvolala celospolečenskou debatu o tom, zda jsou londýnské ulice pro ženy bezpečné.

Za vraždu Everardové stíhají policistu. Soudu skoro nic neřekl, u oka měl jizvu

Evropa

„Nenarazili jsme ale na nic, co by naznačovalo, že policisté jednali nepatřičně či nepřiměřeně těmto náročným okolnostem,” řekl inspektor. Připomněl, že ohlášená minuta ticha za zavražděnou dívku se uskutečnila v šest hodin večer, po čemž se událost změnila v „demonstraci”, na které nebyla dodržena protikoronavirová opatření.

Nesuďte tak rychle, apeloval inspektor

„Dospěli jsme k závěru, že Metropolitní policie udělala správně, když vyhodnotila, že je potřeba být ve vymáhání těchto pravidel na veřejných akcích konzistentní,” pokračoval Winsor s dovětkem, že policisté se snažili lidi zprvu rozehnat a až poté přistoupili k zásahu.

Vrchní inspektor zkritizoval veřejnost za to, že bez jakýchkoli detailních informací postup policie sborově zkritizovala. Britská média zaujala pasáž, ve které se Winsor strefuje do nejmenovaných politiků, kteří tuto kritiku rozvířili.

„Takovéhle chování ukazuje zřetelnou absenci respektu k veřejným činitelům, kteří, jak jsme popsali, čelí citlivé a komplexní situaci,” napsal inspektor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám