Hlavní obsah

Za vraždu Everardové stíhají policistu. Soudu skoro nic neřekl, u oka měl jizvu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Policista Wayne Couzens si v úterý před polednem vyslechl od londýnského soudu v Old Bailey obvinění z únosu a vraždy 33leté marketérky Sarah Everardové, která na začátku března při večerní procházce zmizela. Její vražda šokovala veřejnost a vyvolala celospolečenskou debatu o tom, zda jsou londýnské ulice pro ženy bezpečné. V sobotu si její památku připomněly stovky lidí, policie proti nim zasáhla.

Foto: Elizabeth Cook, ČTK/AP

Kresba Wayne Couzese z předchozího soudního jednání

Článek

Osmačtyřicetiletý Couzens před soudem stanul virtuálně ze své cely v londýnském vězení Belmarsh, kde v současnosti pobývá.

Jak uvádí stanice Sky News, na sobě měl vínové tričko a šedou teplákovou soupravu. Promluvil pouze jednou a to, když byl požádán, aby potvrdil své jméno a datum narození.

Na čele a okolo levého oka byla vidět jizva. Podle předchozích informací z médií utrpěl zranění až v policejní cele. Nezávislé úřady nyní prošetřují, jestli si je přivodil sám, nebo k nim došlo při výslechu.

Tělo Britky unesené z procházky v Londýně našli v tašce. Identifikovaly ji zuby

Evropa

Část rodiny zavražděné Everardové se jednání účastnila také. Soud stanovil termín přelíčení na 25. října. Očekává se, že potom bude celý proces trvat čtyři týdny.

Británie se vzpamatovává z šoku

Třiatřicetiletá Sarah Everardová zmizela 3. března večer, když se vracela z návštěvy v londýnské čtvrti Clapham domů do čtvrti Brixton. Od té doby až do 10. března byla nezvěstná.

Minulé úterý Scotland Yard oznámil, že v souvislosti s případem zmizelé ženy zadržel policistu. O den později vyšetřovatelé ohlásili nález těla pohřešované.

Policie v Londýně zasáhla proti vzpomínkové akci na zavražděnou ženu

Evropa

Únos ženy z londýnské ulice a fakt, že je v případu podezřelý policista, ve Spojeném království vyvolal pobouření a rozproudil debatu o tom, zda jsou osamocené ženy na ulicích britských měst v bezpečí.

Místní ženy uspořádaly na sobotu 13. března pietu, v rámci které přinesly stovky lidí na místo zmizení svíčky. Ve večerních hodinách se atmosféra vyostřila, dav začal na přítomné policisty pokřikovat a ti se tak rozhodli akci rozpustit.

Zásah policistů proti truchlícím ženám bude řešit Johnson

Evropa

Zásah byl podle některých politiků příliš tvrdý, zatčeni byli čtyři demonstrující. Ministryně vnitra uvedla, že očekává vysvětlení incidentu, šéfku metropolitní policie ale odvolávat odmítá, byť si to část veřejnosti a opozice přeje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety s policií během vzpomínkové akce na Sarah EverardovouVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám