Hlavní obsah

Zajatce na Ukrajině mučí obě strany konfliktu, vražd se dopouštějí i mladé ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) zveřejnila v pátek v Kyjevě nové informace o mučení zajatců a o vraždách včetně těch hromadných, kterých se pravidelně dopouštějí obě strany konfliktu na Donbasu. Označila je za válečné zločiny, uvedla agentura AP.

Foto: Reuters

Zajaté ukrajinské vojáky vedou ulicí Doněcku.

Článek

Zpráva obsahuje svědectví o brutálních praktikách jak povstalců, tak příslušníků vládních sil včetně dobrovolnických praporů, které od loňského dubna svádějí boje o ruskojazyčné oblasti na Donbasu. Sestavená je na základě výpovědí 17 lidí zajatých separatisty a šestnácti zajatců ukrajinských milicí a tajné služby SBU. „Případy mučení jsou šokující a všudypřítomné,” uvádí AI ke zprávě, která zachycuje případy v době mezi loňským červencem a letošním dubnem.

Bývalí zajatci vypovídali o lámání kostí a elektrických šocích, o odepírání spánku, bití, bodání nožem a předstíraných popravách. Výpovědi svědků doplnila organizace lékařskými zprávami a fotografickou dokumentací.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Separatisty AI obviňuje z hromadných poprav ukrajinských zajatců. Zmiňuje i případy, kdy zajaté vraždily mladé ženy. Zajatci byli mučeni hlavně v prvních dnech po zadržení zejména lidmi operujícími na bojišti mimo oficiální branné struktury. Zvlášť chaotická je situace na straně separatistů.

AI: Pravý sektor mučil zajatce

Mezi bojovníky operujícími na straně ukrajinské armády AI kritizuje zejména oddíly nacionalistického seskupení Pravý sektor. Jejich členové zadržovali údajně v bývalém pionýrském táboře desítky civilních zajatců, které krutě mučili a jejichž příbuzné vydírali. Stížnost, kterou AI podala v Kyjevě, zůstala bez odpovědi. Organizace vyzvala OSN, aby její zmocněnci na Ukrajině bezodkladně navštívili zajatecké tábory a zasáhli.

Zpráva byla vydána krátce poté, co ukrajinské vládní síly zajaly dva Rusy, kteří byli příslušníky vojenské rozvědky. Ukrajinská média zveřejnila i závěry výslechu jednoho z nich, což je jasné porušení práv zajatců. [celá zpráva]

Boje se stupňují

Při ostřelování města Avdijivka u Doněcku na východě Ukrajiny zahynul pracovník tamního závodu na výrobu koksu, další dva lidé byli zraněni. Oznámila to v pátek agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou společnost Metinvest.

"Bylo to nejtěžší ostřelování od vyhlášení příměří (v polovině února)," uvedl o čtvrtečním ostřelování Metinvest. Kvůli palbě nebylo možné odvézt výrobky ani závod zásobovat. Koksárna je největší v Evropě.

Avdijivku kontrolují vládní síly, město však leží hned u frontové linie s proruskými separatisty, kteří se podle armády často dopouštějí útoků bez ohledu na příměří.

Pod silnou palbou povstalců se ve čtvrtek ocitly také ukrajinské pozice u města Ščasťa v Luhanské oblasti. Zničen byl nejméně jeden obrněný transportér vládních sil a jeden voják utrpěl těžká zranění, uvedla agentura Unian s odvoláním na gubernátora Hennadije Moskala. Dělostřelecká a minometná palba podle něj zničila i několik domů, poškodila také plynové potrubí a elektrické vedení, které se však do rána podařilo opravit.

Konflikt na Ukrajině začal loni v dubnu a zahynulo v něm dosud kolem 6200 lidí, a to vojáků i civilistů. Počty zraněných jdou do desetitisíců. Své domovy opustily statisíce lidí, kteří z bojové zóny uprchli do ukrajinského vnitrozemí nebo do Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám