Hlavní obsah

Na Ukrajině zajali příslušníky ruské vojenské rozvědky

Kyjev
Aktualizováno

Poddůstojník ruské armády, zajatý o víkendu u města Ščasťa u Luhansku na východě Ukrajiny, při výslechu přiznal, že jeho jednotka, spadající pod ruskou vojenskou rozvědku generálního štábu GRU, působí v sousední zemi už od začátku března. Jejich plánem bylo zmocnit se mostu u města Ščasťa, uvedl mluvčí generálního štábu Volodyslav Selezňov v televizním Kanále 5.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják u transportéru

Článek

„Pokoušeli se obsadit strategický most v oblasti obce,“ uvedl Selezňov, podle něhož se tři ruští vojáci střetli s příslušníky ukrajinských sil. „Rusy zajali vojáci 92. mechanizované brigády. Během boje byli (Rusové) zraněni. Jeden do nohy, druhý do ruky,“ dodal Selezňov s tím, že když se o zajetí dozvěděli separatisté, okamžitě začali pálit z minometů.

„Bojovníci chtěli zlikvidovat nejen ukrajinské vojáky, ale i ty své. Chtěli zničit jakékoli důkazy, že v oblasti (protiteroristické operace) ATO působí ozbrojené síly Ruské federace,“ řekl Selezňov.

Zajatý působil na Ukrajině od začátku března 

U výslechu přiznal jeden ze zajatých, že je příslušníkem ruské armády. Má to plynout z videa, které ale není příliš srozumitelné. Vyslýchaný voják hovoří tak tiše, že mu při běžném poslechu není rozumět, nicméně podle listu Ukrajinska pravda uvedl: „Jsem Alexandr Anatoljevič Alexandrov, četař z třetí brigády speciálních sil z města Togliatti. Velitelem brigády je plukovník Ščepin, rotě velí rotný Kudimov.”

Zajatý příslušník GRU Alexandr Anatoljevič Alexandrov při výslechu

Na východě Ukrajiny podle něj skupina působí od 6. března. Velí jí Jevgenij Jerofejev, který byl rovněž zajat. Při výslechu jmenoval i další příslušníky jednotky včetně kulometčíka, sniperů a ženistů.

„Skupina má 14 lidí. Působila v rajonu města Ščasťa,“ řekl Alexandrov a dodal, že dostávala vždy úkoly na čtyři až pět dní a pak se vrací do Luhnasku. Podle něj v okolí města působí i dalších šest až osm skupin příslušníků ruských sil, mimo jiné v Rajovce a Stanyčno-Luhansku.

Selezňov jeho zadržení považuje za jasný důkaz působení příslušníků ruské armády na území Ukrajiny, které Moskva opakovaně popírá. Sami separatisté tvrdí, že oba zajatci byli příslušníky jejich „lidové milice“.

Po zveřejnění videa zástupce velitele povstaleckých sil z Luhanska Sergej Kozlov prohlásil, že ukrajinští vojáci na povstaleckém území zranili a zajali dva příslušníky samostatného průzkumného praporu, kteří byli na hlídce. O propuštění zajatců se povstalci chystají vyjednávat.

Kyjev chce zajaté vyměnit za Savčenkovou

Ukrajinský poslanec Anton Heraščenko již navrhl vyměnit oba ruské zajatce za ukrajinskou pilotku Naďu Savčenkovou, vězněnou v Rusku. Ta čelí obvinění, že se loni jako příslušnice dobrovolnického praporu podílela na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Savčenková obvinění odmítá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena.

„Poté, co uspořádáme spravedlivý a veřejný soud s dvěma válečnými zločinci z Ruska, které k nám poslali vraždit naše občany, navrhuji výměnu: dva ruské válečné zločince, kteří se válečnými zločinci stali z tvé vůle, vyměníme za Naďu Savčenkovou a skoro 400 dalších našich v zajetí,” vzkázal Heraščenko ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Mluvčí Kremlu se k ukrajinským zprávám o zajetí ruských vojáků odmítl vyjádřit, prý Kreml není správný adresát těchto dotazů.

„Nejednou jsme říkali, my i ministerstvo obrany, že žádní ruští vojáci v Donbasu nejsou. Komentovat (ukrajinské) materiály nemohu, myslím, že lépe to v tomto případě udělají odborníci našeho ministerstva obrany, pokud tyto materiály vypadají pravděpodobně,” řekl Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina. Ten svého času tvrdil, že na východě Ukrajiny válčí ruští dobrovolníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám