Hlavní obsah

Záhada nekončí. Polské vlaky dál zastavují nouzové radiové signály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli neoprávněnému použití nouzových rádiových signálů se v úterý v Polsku zastavilo 25 vlaků. S odvoláním na polské dráhy PKP PLK o tom informuje server Interia nebo TVN 24. Vlaková doprava byla narušena ve čtyřech vojvodstvích - Lodžském, Mazovském, Opolském a Pomořanském. Jde zatím o poslední ze série podobných incidentů, které se v Polsku odehrály. Případy vyšetřuje i kontrarozvědka ABW.

Foto: Profimedia.cz

Vlak v Polsku

Článek

„Všechny incidenty byly nahlášeny příslušným službám, jejichž úkolem je zjistit okolnosti,“ uvedly v úterý polské dráhy v tiskové zprávě. Cestující nebyli v ohrožení, píše server Interia, podle kterého je železniční síť v Polsku nyní průjezdná.

Agentura PAP uvedla, že úterní incidenty se odehrály navzdory faktu, že bezpečnostní složky už dříve zadržely dva lidi v souvislosti s podobnými případy. Učinily tak poté, co železniční doprava v některých regionech země byla o víkendu narušena kvůli tomu, že někdo vyslal nouzové rádiové signály k zastavení. V některých případech byla podle polských médií na pozadí signálu slyšet ruská hymna.

Soud v Bialystoku v úterý vyhověl žádosti prokuratury a souhlasil s vazbou pro dva zadržené muže na tři měsíce, napsal později PAP. Dvojice ve věku 24 a 29 let je podezřelá z neoprávněného vysílání rádiových signálů a zastavování vlaků na severozápadě země, v domě jednoho ze zadržených policie objevila radioamatérské vybavení. Policie už dříve potvrdila, že starší z podezřelých pracoval na policejním ředitelství v Bialystoku, které s ním zahájilo kázeňské řízení a hodlá ho propustit.

Dva Poláci ukradli zařízení na zastavení vlaků. Zablokovali jedenáct souprav

Evropa

Případy narušení vlakové dopravy se zabývá i polská kontrarozvědka ABW. Pověřenec vlády pro bezpečnost informačního prostoru Stanislaw Žaryn v pondělí uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by víkendové problémy se zastavováním vlaků v Polsku kvůli falešným rádiovým signálům nastaly na popud cizího státu. Zdůraznil, že případy je nicméně vzhledem ke „geopolitické situaci“ nutné pečlivě prošetřit. O víkendu hovořil o pokusech o destabilizaci Polska ze strany Ruska.

„Víme, že se už měsíce dějí pokusy destabilizovat Polsko. Ty podnikala Ruská federace ve spolupráci s Běloruskem,“ sdělil.

Síť proruských sabotérů

Polsko zvýšilo bezpečnost na svých železničních tratích, když předtím zmařilo spiknutí ruských zpravodajských služeb, jehož cílem bylo monitorovat železniční sítě a vykolejit vlak převážející zbraně pro Ukrajinu, napsal v pondělí americký list The Washington Post. Deník minulý týden informoval, že ruské zpravodajské agentury vybudovaly v Polsku síť amatérských agentů, kteří měli provádět různé operace včetně sabotáží nebo atentátů. Cílem bylo narušit tok západních zbraní přes Polsko na Ukrajinu.

Přibližně 80 procent západních dodávek zbraní pro Kyjev putuje přes Polsko, což z této země činí nejdůležitější tranzitní uzel pro logistickou podporu Ukrajiny. Ta se už více než rok a půl brání ruské vojenské agresi.

Polská kontrarozvědka ABW rovněž vyšetřuje šíření nákazy bakterií legionella, která si v Polsku v poslední době vyžádala 14 lidských životů. Podle zjištění hygieniků se bakterie našla v některých z dosud prozkoumaných vzorků vody z vodovodů v dosavadním ohnisku nákazy, městě Rzeszów na jihovýchodě země, které je klíčovým tranzitním uzlem pro mezinárodní vojenskou pomoc Ukrajině. Podle stanice Rádio RMF pracovníci ABW dosud nenašli nic, co by nasvědčovalo sabotáži. Nákaza se mezitím objevila i v dalších regionech.

Polsko už eviduje 14 obětí po nákaze legionellou

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám