Hlavní obsah

Žádný společný evropský rozpočet. S Merkelovou si o tom promluvím, tvrdí bavorský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společný rozpočet eurozóny není namístě, s paní kancléřkou si chci o tom promluvit, vzkázal do Berlína bavorský premiér Markus Söder (CSU). Ten řeší s rakouským premiérem Sebastianem Kurzem v Linci problém migrace.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder

Článek

„Nemůžeme zavádět stínový rozpočet, nebo zkoušet stabilitu měny,“ řekl Söder a varoval šéfku německé vlády před směšováním finanční a azylové politiky. Není podle něj možné, aby se kancléřka snažila dovést další evropské země ke spolupráci v azylové politice sliby v oblasti finanční politiky. „Jsou to dvě zcela odlišné oblasti,” zdůraznil Söder. Ten chce kvůli tomu svolat jednání vedení koalice.

Merkelová dohodla společný rozpočet s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Podle jejich představ by měl fungovat v roce 2021. Podrobnosti, včetně výše rozpočtu i pravidel jeho využití, mají v příštích měsících vyjednat ministři financí členských zemí.

Mezi sesterskými stranami CDU a CSU hoří už několik týdnů ostrý spor o vracení migrantů od německých hranic. CSU, jež takové opatření prosazuje, dala v pondělí Merkelové časové ultimátum, aby do 14 dnů vyjednala evropské řešení problematiky. Pokud se to nepovede, chce strana běžence, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, začít vracet. Merkelová je zatím proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám