Hlavní obsah

Žádné západní pivo, jen místní. Ruský poslanec volá po zákazu značek z nikoliv přátelských států

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Státní dumy Alexej Diděnko vyzval ruského premiéra Michaila Mišustina, aby zahrnul do seznamu zakázaných dovozových výrobků pivo původem z „nikoliv přátelských zemí“. Má jít o zlatavý mok a nápoje na jeho bázi vyrobené v Evropské unii, USA, Kanadě, Austrálii a Norsku. Na ruský trh se dostávají navzdory sankcím přes třetí státy.

Foto: Profimedia.cz

Západní a ruské značky piv. Ilustrační foto

Článek

Diděnko svůj požadavek podpořil argumentem, že tyto nepřátelské státy vydělávají na daních z rostoucích dovozů piva do Ruska nemalé peníze, které „směřují mimo jiné na podporu ukrajinských ozbrojených sil“. Navíc tyto země kritizují politiku Moskvy a uplatňují proti ní sankce, shrnul.

„Pivo je pro Němce stejně důležitá exportní položka jako pro Polsko jablka. Dovoz jablek jsme zakázali, ale pivo ne,“ poukázal Diděnko v rozhovoru pro ruský list Izvěstija. Dovezené pivo loni představovalo asi šest procent ruského trhu s pivem, uvedl ruský poslanec.

Pivo kupuje 85 procent ruských domácností

Podle údajů zveřejněných ruskou agenturou RIA Novosti v roce 2023 reexportu piva do Ruska dominovaly značky původem z Německa, Litvy, Lotyšska, Belgie a České republiky.

České pivo se nyní dostává na ruský trh zejména přes Kyrgyzstán, od začátku ruské invaze vzrostl export českých pivovarů do této středoasijské země o více než tisíc procent.

„Zákaz dovozu piva vyrobeného v nikoliv přátelských státech bude nejen citelným protisankčním tahem, ale také podpoří domácí producenty piva, kteří opakovaně volají po zvýšení dovozových cel na cizí pivní výrobky,“ praví se v průvodním dopise k návrhu.

Diděnkovu iniciativu podporují i jiní ruští poslanci. „Takový zákaz měl přijít už dávno. Kvůli rostoucímu dovozu krachují naši výrobci,“ tvrdí Nikolaj Arefjev z parlamentního výboru pro ekonomickou politiku.

„Je potřeba stimulovat místní producenty k navýšení výroby ruského piva a působit na místní spotřebitele, aby upřednostňovali lokální pivovary,“ uvedla ruská asociace pivovarů a sladoven.

Proti českému pivu brojil počátkem ledna v show kremelského propagandisty Vladimira Solovjova dokonce známý sovětský a ruský filmový tvůrce Karen Šachnazarov.

„Včera jsem zašel do obchodu a to, co jsem viděl, mě překvapilo: Proč v našich obchodech prodávají české pivo? Ví se, že na Bělgorod (ukrajinské jednotky - pozn. red.) střílely mimo jiné českými zbraněmi. Jak se něco takového může stát v zemi, která bojuje se Západem?“ prohlásil na adresu Ruska Šachnazarov.

Pivo je v Rusku rozšířeným a oblíbeným nápojem. Podle údajů za rok 2022 ho kupovalo 85 procent ruských domácností.

Po zahájení ruské ozbrojené agrese na Ukrajině opustila ruský trh řada západních značek, jiné o svůj byznys v Rusku přišly, připomněla agentura RBK.

Ruský závod nizozemského Heinekenu převzala ruská skupina Arnest, Heineken tak přišel o stovky milionů eur.

Ruský prezident Vladimir Putin rovněž vydal dekret, kterým rozhodl o převodu podílu dánského Carlsbergu v ruské Baltice na ruskou státní společnost Rosimuščestvo.

Pivo nebude alkoholický nápoj, plánují Rusové

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám