Hlavní obsah

Začala česká expedice Monoxylon IV. V pravěkém člunu má překonat 530 kilometrů v Egejském moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samos

V Egejském moři v pondělí začala expedice Monoxylon IV experimentálních archeologů z Archeoparku Všestary na Královéhradecku. Plavidlo vydlabané z jednoho kusu kmene vyplulo z řeckého ostrova Samos u pobřeží Turecka a po 33 kilometrech dorazilo na ostrov Furni. Do poloviny července by měla expedice urazit zhruba 530 kilometrů, řekl archeolog a organizátor expedice Radomír Tichý.

Foto: Profimedia.cz

Pravěký člun se zkoušel na nádrži Rozkoš.

Článek

Expedice navazuje na námořní výpravy v dlabaných člunech - monoxylonech z let 1995, 1998 a 2019, z nichž dvě byly v Egejském moři. Cílem expedic Monoxylon je udělat si lepší představu o tom, jak před 9000 lety ve Středomoří vypadala zemědělská kolonizace.

„Dnes ráno byl člun spuštěn na ostrově Samos a v 10:30 poprvé vyplul na moře. Podařilo se vyhnout silnému větru, ale v dalších dnech se toto riziko nabízí. To sice testuje člun v zajímavých podmínkách, ale bude velmi těžké volit postup plavby,“ řekl Tichý.

Sedmnáct úseků mezi ostrovy

Trasa Monoxylonu IV bude mít 17 úseků mezi ostrovy v Egejském moři. Vede z ostrova Samos přes ostrov Mélos na poloostrov Peloponés. Mezi zastávkami bude vzdálenost až 50 kilometrů. Výpravu tvoří 20 pádlařů a kormidelník. V doprovodném plavidle plují kapitán plavidla, lékař a kameraman.

Foto: Novinky

Expedice Monoxylon III zkoušela před „ostrou“ plavbou na Vltavě.

Archeologové si chtějí také ověřit, za jakých podmínek se v Egejském moři v dávné minulosti přepravoval náklad, který mohla tvořit i zvířata. Náklad simulují například pytle se štěrkem.

Plavidlo z jednoho kusu kmene dubu

Pro expedici Monoxylon IV si všestarští archeologové připravili nový člun. Plavidlo je z jednoho kusu kmene dubu a je větší než dlabané čluny použité při dřívějších expedicích. Téměř tři tuny vážící člun má délku 11,5 metru, široký je až 120 centimetrů. Vyzkoušeli ho několikrát na vodních plochách na východě Čech. Předlohou expedičního plavidla je 8000 let staré neolitické plavidlo s plochým dnem objevené v roce 1994 v jezeře Bracciano u Říma.

Expedice Monoxylon IV se koná pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti Archeopark Všestary. Rozpočet výpravy činí přes 1,5 milionu korun, tvořen je zejména příspěvky od archeoparku, sponzorů a členů expedice.

Jako mořeplavci z prehistorické Evropy. Archeologové z Univerzity Hradec Králové vyrazili na expedici Monoxylon III

Vaše zprávy

Reklama

Výběr článků

Načítám