Hlavní obsah

Jako mořeplavci z prehistorické Evropy. Archeologové z Univerzity Hradec Králové vyrazili na expedici Monoxylon III

Novinky, Jakub Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zažít na vlastní kůži to, co na primitivních dřevěných lodích zažívali kolonizátoři starých zemědělských kultur. Potvrdit si teorie o nich, nebo je naopak vyvrátit. Přinést odpovědi na to, jak vítr ovlivňoval námořní plavby doby kamenné či zda mohla být využívána jednoduchá plachta.

Foto: Zdroj: Expedice Monoxylon

Článek

Především o tom je archeologická expedice Monoxylon III, jejíž duchovním otcem a organizátorem je doc. Radomír Tichý z Katedry archeologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové (UHK).

V sobotu 25. května tak členové expedice vyrazili na devítimetrové replice 8 000 let staré lodi z přístavu Lavrion na řecké pevnině, aby po zhruba 400 kilometrech dopluli na ostrov Kréta. Na dřevěném člunu absolvovali před dvaceti lety expedici Monoxylon II, tentokrát ho však upravili, aby se co nejvíce přiblížil člunu z italského jezera Bracciano – jedné z nejstarších nalezených lodí v Evropě.

Posádka expedice Monoxylon III čítá na 24 lidí a hned dva členové posádky jsou z Univerzity Hradec Králové – archeologové doc. Radomír Tichý a dr. Richard Thér. Dále jsou mezi nimi učitelé, lékař či archeologové z jiných institucí.

Protože na devítitunovém člunu rozhodně nepůjde o jednoduchou plavbu, budou se během ní posádky střídat zhruba po hodině a půl. Součástí Monoxylonu III je i přeprava nákladu, který dávní mořeplavci mohli mít. Tentokrát se bude převážet pšenice a sopečné sklo.

Předpokládaný konec plavby je 15. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám